Kunst op station Rokin. Kunstenaars: Daniel Dewar & Grégory Gicquel. Foto: Jorrit 't Hoen
Foto: Ge Dubbelman/Hollandse Hoogte
Foto: Ge Dubbelman/Hollandse Hoogte

Noord/Zuidlijntour: in gesprek met voorlichter en gids Frank Driessen

Door: Charlotte de Beus

Anderhalf decennium lang bouwen, vijftien jaren vol tegenslagen en uitdagingen, en toen was de Noord/Zuidlijn eindelijk daar. Tijdens dit megabouwproject zijn moerasgronden verstevigd, stations uitgegraven en tunnels doorgebroken. En al die jaren was Frank Driessen onderdeel van het communicatieteam van voorlichters: hij kon én kan je nu nog steeds alles vertellen over de Noord/Zuidlijn.

Inmiddels is Frank voorlichter voor Zuidasdok, het nieuwe grote bouwproject van de stad Amsterdam, maar tijdens onze Noord/Zuidlijntour keert hij als gids weer even terug naar de metrolijn die hem vijftien jaar lang uitdaagde om ‘scepsis bij het publiek om te laten slaan in trots’. Onze cultuurverspreider Charlotte de Beus sprak met hem over de tour en zijn ervaring als voorlichter.

Terugkijken op de bouw
De lijn zorgde vanaf de eerste plannen tot de laatste steen voor veel kritiek en discussie. In loop der jaren heeft Frank vele sceptische mensen meegenomen naar de bouwplaats en telkens zag hij het als uitdaging deze ‘scepsis om te laten slaan in trots’: ook sceptici verlieten veelal de bouwplaats met een tevreden gevoel, of in ieder geval met een vorm van begrip, legt Frank uit. Dit had alles te maken met de grote schaal van het bouwproject: ‘men kwam met grote ogen de bouwplaats af en begreep dat deze grote klauw van een klus gewoonweg veel tijd en geld kost’.

Foto: Ge Dubbelman/Hollandse Hoogte


De eerste rit van Frank
Hoe na deze enorme klus zijn allereerste ritje over de splinternieuwe metrolijn dan was? ‘Gewoon een rit met de metro, door een tunnel’, merkt Frank nuchter op. Maar, voegt hij daaraan toe, hoewel de tunnel een tunnel blijft, is er ‘dubbel zoveel te zien op de stations’. Als meest favoriete station noemt hij het Rokin, vanwege de meerstemmige kleuren en de esthetische lijnen. Ook de metrohalte bij het Centraal Station van Amsterdam is favoriet, maar dan niet alleen vanwege het uiterlijk schoon maar vooral ook vanwege de techniek en complexiteit: ‘over die constructie kan ik alleen al twee uur vertellen’.

Frank Driessen


Een standswandeling onder de grond
Die uitgebreide kennis en ervaring van Frank komt duidelijk naar voren in de Noord/Zuidlijntour die De Culturele Agenda samen met hem en gids Willemijn van Breda ontwikkelde, een primeur in Nederland. Als gids vertelt Frank niet alleen over de techniek, de architectuur en de kunst die met de Noord/Zuidlijn verweven is, maar er is ook tijd voor persoonlijke anekdotes en originele feitjes. Zo is er de anekdote van die keer dat Frank met wat collega’s door een net iets te nauw uitgegraven gat kroop en kan hij bijvoorbeeld precies vertellen wat zich op welk moment boven de metro bevindt. Frank kent elke bocht van de Noord/Zuidlijn: ‘de tour is een stadswandeling onder de grond, onder de Bijenkorf, Dam en Beurs van Berlage door’.

Benieuwd naar de tour? Klik dan hier voor meer informatie en de beschikbare data. De Noord/Zuidlijntour, afwisselend gegeven door Frank Driessen en Willemijn van Breda is doorlopend te boeken en bovendien speciaal ontwikkeld voor groepen.