OUD AGENDAITEM

(Living) room & Skyscape

Galerie Caroline O'Breen - Satijn Panyigay heeft als fotografe een duidelijk handschrift en eigen thematiek. De half Hongaarse, half Nederlandse heeft met (Living) room een indrukwekkend project neergezet waar de vergankelijkheid van tijd en bezit centraal staat.

Panyigay’s fascinatie met de donkere kant van het leven is duidelijk aanwezig in (Living) room. Het toont de woonkamer van een jonge kunstverzamelaar en zijn vriendin. In de keuken van de net betrokken woning woedde brand, waardoor in korte tijd de aangrenzende ruimte door roet onbewoonbaar werd. Om dit gevoel van desoriëntatie en beklemming te illustreren bekoolde Panyigay de muren van de expositie, met als gevolg dat je soms bijna niet meer weet hoe groot de ruimtes daadwerkelijk zijn en waar de uitgang zit.

Het project slaagt er in om vergankelijkheid heel realistisch aan te laten voelen door het aanwezige en het afwezige bijeen te brengen. Wat krijgt nog plek in je leven als je alles weer op moet bouwen? Hou je vast aan herinneringen of maak je ruimte voor nieuwe? Is er glans te vinden in het donker en kan er iets moois ontstaan uit ellende? 

Visuele maar ook abstracte tegenstrijdigheden wisselen elkaar hierin af; licht en donker, monter en somber, en weerbaarheid en kwetsbaarheid. Echter heeft niet alles wat (Living) Room toont een donker randje, er is ook ruimte voor berusting en verwondering over de schoonheid van het leven.

(Living) room is te zien van 4 september 2019 tot 5 oktober 2019 in Galerie Caroline O'Breen in Amsterdam. Klik hier voor meer informatie.