Foto: Casper Koster

‘(S)EXPERIMENT’ laat zien dat rare dingen eigenlijk helemaal niet raar zijn

'(S)EXPERIMENT'
Kirsten van Teijn 
Meerdere locaties
5 november 2021 - 15 juni 2022

Door: Claire de Court 

In een wereld waar hokjes onvermijdelijk zijn, heb ik vaak genoeg de negatieve kant van labels, lijntjes en grenzen meegemaakt. Ik heb daarom ontzettend veel zin in vanavond, want ik sta op het punt om de première van de nieuwste show van Kirsten van Teijn bij te wonen. Eerder kwam Kirsten al uit met de voorstellingen ‘Heiloos’, ‘Zalf’ en ‘Nobel’. '(S)EXPERIMENT’ belooft een voorstelling te worden waar ‘de liefde 3.0.’ en de ontdekkingstocht buiten de hokjes centraal staat.  

Samen met mijn goede vriend Daan stap ik, langs een prachtig uitgedoste drag queen in de deuropening, de Kleine Komedie binnen. Voordat we gaan zitten, wil ik nog even langs de wc. Zoekend naar het damesfiguurtje, tikt Daan mij aan met een grote grijns op zijn gezicht. Als ik het zie, vult mijn gezicht zich met een minstens even grote grijns. Op beide wc’s zijn paarse stickers geplakt met de tekst: ‘Fuck de hokjes, ga lekker piesen. X Kirsten.’ 

Foto: Casper Koster

 

De zaal zit vol met mooie mensen, gekleed in glitter. Het podium wordt voor een groot deel ingenomen door een reusachtige driehoek van neonlichten die meebewegen op de te horen nummers van RuPaul. Als groot fan van RuPauls Drag Race, herken ik gelijk de muziek. ‘(S)EXPERIMENT’ begint gelijk met een flinke binnenkomer. De driehoek begint te swingen op lekkere dance-muziek en de lichten gaan tekeer. Kirsten komt op in een prachtige outfit, die met name bestaat uit verticale strepen. Of beter gezegd: lijntjes. 

De show is een combinatie van – zoals Brigitte Kaandorp het altijd noemt – liedjes en praatjes. Kirsten vertelt op ludieke wijze hoe ze in haar ‘saaie hetero-relatie’ haar huidige vriendin leerde kennen. Haar vriend heeft ze ook nog, ze heeft namelijk een relatie met beiden. Raar, denk ik gelijk. Maar Kirsten legt precies de rake verbanden met de maatschappij, waardoor ik vrij snel inzie dat het eigenlijk een stuk minder gek is dan ik in eerste instantie dacht. Wij máken het gewoon gek. 

Foto: Casper Koster 

 

Kirsten haar bijzondere verhaal wordt ondersteund door nummers die ze zelf heeft geschreven, met muziek die door haar eigen vriend is verzorgd. De nummers hebben teksten die, terwijl ik deze column aan het schrijven ben, nog steeds in mijn hoofd hangen. Een persoonlijke favoriet is het nummer dat ze aan het einde zingt (samen met de zaal, die maar al te graag meezingt) met onder andere de tekst: ‘Noem het queer, noem het bi, noem het polyamorie, noem het lekker jezelf.’ 

Kirsten verbindt kwesties die voor velen een taboe zijn, met grapjes waar de hele zaal om moet lachen. Niet alleen omdat het grappig is, maar ook omdat het klopt. Zo heeft ze het over haar ervaring met haar oude woonplaats, die ze ‘hetero-Heiloo’ noemt. Maar daarnaast neemt ze ook de Pride op de hak en vertelt ze haar eerste ervaring op de zogenoemde ‘lesboot’. Wat mij het meest aanspreekt, is dat Kirsten het zelf ook allemaal niet zo serieus neemt. Ze nodigt iedereen uit ook eens een kijkje te nemen bij het onbekende. Zoals haar outfit al schreeuwt: ga eens buiten de lijntjes. 

Foto: Casper Koster 

 

‘(S)EXPERIMENT’ schijnt op een hilarische en effectieve manier licht op taboes, door het onbekende te relateren aan het bekende. Een mix die iedereen vast een leuke avond geeft. Het aanstekelijke enthousiasme van Kirsten van Teijn blijft je bij, net als de teksten en melodieën van haar muziek. ‘(S)EXPERIMENT’ is een spektakel dat niet alleen nodig, maar ook nog eens héél erg leuk is. Van de ‘lesboot’ tot ‘hetero-Heiloo’: deze ontdekkingstocht laat bij elk mens een vrolijk en voldaan gevoel achter! 

Wil jij dit muzikale en komische avontuur aangaan? Je kunt '(S)EXPERIMENT' nog t/m 15 juni door heel Nederland bijwonen. 

Klik hier voor meer informatie!