Na de repetitie / Persona, All About Theatre About Film – Ivo van Hove & Jan Versweyveld, Eye Filmmuseum Amsterdam, 3 oktober 2021 – 9 januari 2022, © Studio Hans Wilschut

All About Theatre About Film neemt je mee in de prachtige wereld van theater en film

All About Theatre About Film 
EYE Filmmuseum 
Amsterdam
3 oktober 2021 - 23 januari 2022

Door: Claire de Court 

Na een rustgevende tochtje per veerboot vanaf Amsterdam Centraal, is het dan eindelijk zover: mijn eerste bezoek aan het EYE Filmmuseum. En niet zomaar een bezoek. Vandaag ga ik de tentoonstelling All About Theatre About Film beleven. De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met Ivo van Hove en Jan Versweyveld – niet de minsten. Als groot film- en theaterliefhebber, heb ik hoge verwachtingen. 

De plattegrond van All About Theatre About Film is enorm. Er zijn maar liefst 13 ruimtes waar je doorheen moet om de gehele tentoonstelling te kunnen zien. De expositie trapt af met een donkere ruimte. Een grote vleugel speelt uit zichzelf. Het doet me denken aan van die typische spookhuisattracties. Ik loop door naar de volgende ruimte, waar India Song centraal staat. In de gehele tentoonstelling worden met name toneelstukken uitgelicht, met als ondersteuning de bijbehorende film. Zo is India Song een zintuigelijk en beeldend toneelstuk, maar ook een experimentele film uit 1975. De originele kostuums die zijn gedragen bij het toneelstuk zijn te bewonderen in de ruimte. 

Een volgende ruimte die me bij blijft, is die van Kreten en gefluister, de toneelbewerking van de film Schreeuw zonder antwoord uit 1972. In het midden van de ruimte is een wit canvas te zien dat besmeurd is met blauwe en bruine verf. Op de muur is een schildering te zien van een geraamte, met rode, groene en blauwe spots erop geprojecteerd. Kreten en gefluister beschrijft het verhaal van drie zussen, waarvan er één stervende is. Het grote verschil tussen het toneelstuk en de film is echter, dat de stervende zus in het toneelstuk haar eigen sterven met behulp van bodypaint in een kunstwerk verandert. Ik kijk met bewondering naar de beelden van het toneelstuk, waarin de actrice zich vol overgave met verf besmeurt. Ik heb nog nooit zo’n toneelstuk gezien, bedenk ik me nu. Dat is weer iets voor op de bucketlist. 

Kreten en Gefluister, © Studio Hans Wilschut


Om in ruimte zeven te komen, moet ik eerst een gang door. Ik kan de ruimte al in kijken. Er zit rode verf op het raam, het lijkt op bloed. Eenmaal binnengekomen in de ruimte, kijk ik mijn ogen uit. In het midden staan oude bioscoopstoelen, die gericht zijn op een afspelende film. Verschillende rekwisieten staan over de ruimte verdeeld. Zo is er een oude tandartsstoel te zien, een tafel met drankflessen en een piano. Na het lezen van de informatie, kom ik erachter dat de film die draait de documentaire Bloot is. Een documentaire over de essentie van acteren. Op het beeld zie ik Halina Reijn en Ivo van Hove, repeterend voor het toneelstuk Husbands. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in de behind the scenes van film en theater, dus ik kijk een tijdje naar de boeiende documentaire. Ik neem me voor deze thuis af te kijken. 

Obsession, © Studio Hans Wilschut


Obsession
laat eenzelfde soort indruk achter als Kreten en gefluister. Een reusachtige motor hangt onheilspellend in de lucht. Op beeld is te zien dat bij de climax van het toneelstuk de motor dreigend naar beneden komt en motorolie begint te spuiten. De acteurs worden besmeurd in de olie en gaan volledig op in hun rol. Ik bekijk de volledige band en stel me voor hoe het zou zijn om op de eerste rij te zitten van zo’n theaterstuk. De laatste ruimte laat een indruk achter die ik niet makkelijk zal vergeten. Hier wordt namelijk Network uitgelicht, een toneelstuk en film die gaan over nieuwslezer Howard Beale. In het toneelstuk wordt Howard Beale geportretteerd door Bryan Cranston. Voor iedereen die niet weet wie dit is, hij speelt Walter White in Breaking Bad. Als ik het verlengde van de ruimte inloop, weet ik niet wat ik zie. Een deel van de set van Network is helemaal nagebouwd. Op de muren zijn beelden van het stuk te zien en in het midden staat de nieuwstafel die voorkomt in het stuk. Ik kijk geboeid naar de beelden van Network. En wissel steeds van muur. 

Network, © Studio Hans Wilschut


All About Theatre About Film
is een tentoonstelling die je niet mag missen. Of je nou een film- en theaterfanaat bent of niet, je zult je ogen uitkijken. Je stapt letterlijk en figuurlijk in een wereld waar al je zintuigen worden verwend met het beste wat theater en film te bieden heeft. Aanrader dus! 

All About Theatre About Film is nog t/m 23 januari 2022 te zien in het EYE Filmmuseum in Amsterdam. Mis 't niet! 

Klik hier voor meer informatie!