Bet van Beeren, door onbekende fotograaf, ca. 1954 (Café 't Mandje, Amsterdam)
Nora Rozenbroek (l) tijdens een actie van Dolle Mina voor plasrecht, door onbekende fotograaf, 1970 (ANP)
Tjoet Nja Din in gebed na haar aanhouding, 1905 (Tropenmuseum, Amsterdam)
OUD AGENDAITEM

1001 vrouwen in de 20ste eeuw

Amsterdam Museum - Het Amsterdam Museum heeft samen met Els Koek de tentoonstelling 1001 vrouwen in de 20ste eeuw in elkaar gezet. Deze tentoonstelling gaat over 200 bekende en minder bekende vrouwen die een rol hebben gespeeld in de twintigste eeuw.

Historica Els Koek schreef in 2013 het boek ‘1001 vrouwen in de Nederlandse geschiedenis’ dat werd gekozen tot beste geschiedenisboek aller tijden. Als vervolg hierop schreef zij ‘1001 vrouwen in de 20ste eeuw’, waar 1001 biografieën in staan van overleden vrouwen uit die eeuw. Hieruit selecteerde Amsterdam Museum en Els Koek 200 vrouwen waarmee de bezoeker kennis kan maken. Dit kan door middel van hun verhalen, op die manier ontdekt de bezoeker ook wat hen zo bijzonder heeft gemaakt. De reden waarom ze in het boek staan verschilt erg. Het varieert van politica’s, feministen, wetenschapsters, sportvrouwen, directrices of vrijheidsstrijders. Het gaat niet alleen over vrouwen die beroemd waren, maar ook over beruchte of nauwelijks bekende vrouwen. 

Naast de portretfoto’s zijn er vele objecten te zien. Dit zijn vaak persoonlijke gebruiksvoorwerpen, documenten of foto’s, ze vertellen iets over wat de vrouw heeft gedaan of wat haar uitdagingen waren. De vormgeefster van het boek, Irma Boom, ontwerpt tevens ook de tentoonstelling. Hier is gekozen voor een stoer ontwerp, wat aansluit bij het onafhankelijke karakter van de vrouwen. 

De vrouwen worden chronologisch ingedeeld in vijf generatiecohorten. Ze vertellen de Nederlandse geschiedenis aan de hand van belevenissen en prestaties. Door de vele verschillende vrouwen en verhalen worden er diverse emoties opgeroepen, deze wisselen van vrolijk en trots tot woede en verdriet. De verhalen van deze vrouwen zullen zeker inspireren, zij hebben namelijk allemaal een speciaal verhaal in een tijd dat vrouwen minder mogelijkheden hadden.

Benieuwd wie je in de tentoonstelling tegen kan komen of op zoek naar meer informatie? Klik dan hier. ‘1001 vrouwen in de 20ste eeuw’ loopt van 4 oktober 2018 t/m 10 maart 2019.