OUD AGENDAITEM

25 jaar Museum De Buitenplaats – Beeld van een verzameling

Voor Museum De Buitenplaats is 2021 een jubileumjaar: vijfentwintig jaar geleden opende toenmalig koningin Beatrix het museum. Jos en Janneke van Groeningen-Hazenberg stonden aan de wieg van dit initiatief. Het is aan hen te danken dat dit museumpaviljoen van de grond kwam en uitgevoerd kon worden door het architectenduo Alberts & Van Huut.

Begin jaren ’70 kochten Jos en Janneke voor het symbolische bedrag van 1 gulden het monumentale pand Het Nijsinghhuis in Eelde. Het zou de komende decennia hun thuishaven worden van de door hen bijeen gebrachte kunstverzameling. Daarbij hadden zij een grote liefde voor figuratieve kunst van noordelijke kunstenaars zoals Matthijs Röling, Wout Muller, Olga Wiese, Pieter Pander en Clary Mastenbroek. 

De tentoonstelling 25 jaar Museum De Buitenplaats – Beeld van een verzameling toont werk van Ruloff Manuputty, Henri de Wolf, Martin Tissing, Edu Waskowsky, Matthijs Röling, Wout Muller, Clary Mastenbroek, Olga Wiese, Pieter Pander, Diederik Kraaijpoel en andere kunstenaars. Een tentoonstellingsgids is verkrijgbaar aan de balie.  Op de sous-vide is de film De Bouw van Museum De Buitenplaats 1994 – 1996 te zien, die een beeld geeft van de totstandkoming van het museumpaviljoen tot en met de opening door Koningin Beatrix op 9 oktober 1996.

Klik hier voor meer info!