Aline Thomassen in haar atelier in Den Haag (2019) foto: Lazaro Tejedor
Aline Thomassen foto: Jan Zweerts
Aline Thomassen foto: Jan Zweerts
Groningen 04 oktober 2020 - 31 januari 2021

Aline Thomassen

Museum De Buitenplaats presenteert: Aline Thomassen. The wound is the place where the light enters you. Van 4 oktober 2020 t/m 31 januari 2021 presenteert Museum De Buitenplaats te Eelde een solotentoonstelling met werk van kunstenaar Aline Thomassen (Maastricht 1964). Thomassen woont en werkt afwisselend in Nederland en Marokko. In haar werk laat zij de wereld van Noord-Afrikaanse vrouwen op een bijzonder expressieve manier versmelten met haar eigen ervaringen. Het vrouwelijk lichaam speelt daarin een centrale rol.

Thomassen toont Arabische vrouwen zoals zij ze heeft leren kennen: krachtig zelfbewust en expressief, vrij van fysieke taboes en gewend om te overleven. Het beeld dat zij van hen toont vormt een aanvulling op het eenzijdige en onvolledige beeld dat in het westen bestaat. Op de metersgrote aquarellen staan solitaire vrouwenfiguren, die met hun ondoorgrondelijke gezichtsuitdrukkingen, hun lichamelijkheid en raadselachtige anatomie vervreemdend werken. Ook de kleinere schetsen laten parallelle thema’s zien. Geladen met individuele en culturele geschiedenissen, wekken haar beelden indringende gewaarwordingen op. In Thomassens eigen bewoordingen: ‘Ik zoek altijd naar het beeld zoals dat zich aan je opdringt als je aan iemand denkt met je ogen dicht - het beeld van iemands emotionele impact. Langzaam vermengt het zich met je eigen perspectief, totdat je niet meer weet wat nog van de ander is en wat van jezelf.’  

Thomassens personen zijn dan ook niet letterlijk naar het leven geschilderd, maar geven in een expressieve stijl, indringende verbeeldingen van die personen weer. De titel die Thomassen aan haar expositie in Museum De Buitenplaats heeft meegegeven, is afkomstig uit een gedicht van de soefi mysticus Rumi (1207 - 1273), waarvan de laatste strofe luidt: ‘The wound is the place where the light enters you.’ (‘De wond is de plaats waar het licht binnen komt.’). Het zijn woorden die tevens als leidraad kunnen dienen bij deze tentoonstelling.

Voor meer informatie klikt u hier