De Dominomus 2005, Collectie Natuurhistorisch Museum Rotterdam Foto: Annabel Miedema
Het nooit gebruikte polsbandje van Lowlands 2020 Foto: Annabel Miedema
's-Hertogenbosch 10 oktober 2020 - 24 januari 2021

Asjemenou!

Noordbrabants Museum - Ooit gedacht dat de wuppie, een DoeMaar-zweetbandje of een patatje kapsalon een eigen sokkel verdienen? Op 10 oktober opent in Het Noordbrabants Museum de tentoonstelling Asjemenou! De Nederlandse populaire cultuur in 100 voorwerpen. De aard van de tentoongestelde voorwerpen loopt sterk uiteen, maar ze zijn allemaal typerend voor onze cultuur en vrijwel iedereen heeft er een herinnering aan. Asjemenou! is dan ook een tentoonstelling bomvol verhalen en ‘o-ja-momenten’ die laat zien hoe praktisch, bij vlagen hysterisch, vertederend en juist ook vooruitstrevend ons land eigenlijk is. 

Het idee voor deze tentoonstelling is gebaseerd op een vaste rubriek in de Volkskrant. De makers van deze rubriek selecteerden 100 alledaagse voorwerpen met een bijzonder verhaal, die samen een geschiedenis van de Nederlandse populaire cultuur vormen. Met de nadruk op ‘een’. Want eerlijk is eerlijk. Bij vrijwel iedereen die de lijst met 100 voorwerpen onder ogen krijgt, begint het te kriebelen: wat als ík deze lijst mocht samenstellen?

Juist omdat de verhalen centraal staan, is er ook een gratis audiotour met nog meer weetjes en anekdotes over de voorwerpen. Ingesproken door Edwin Rutten, ook welbekend als Ome Willem. Natuurlijk is ook zijn pet in de tentoonstelling opgenomen -nummer 9 - en komt daarbij de enorme populariteit van zijn televisieprogramma ‘De film van Ome Willem’ aan bod. De audiotour met achtergrondbeelden en verhalen zijn gedurende de tentoonstelling met de eigen smartphone te bekijken en te beluisteren. 

Voor meer informatie klik je hier!