Ted Noten – 7 Necessities – Trophy Helmet
Den Bosch 14 maart 2020 - 04 oktober 2020

BodyDrift – Anatomies of the Future

Design Museum Den Bosch - Hoe ziet de toekomst van het menselijk lichaam eruit? Ontwerpers en kunstenaars verkennen in BodyDrift – Anatomies of the Future de morele en technologische grenzen van het lijf. De mens wordt verbeterd, beschermd, aantrekkelijker gemaakt. Dit proces is al eeuwen aan de gang, maar komt nu door technologische ontwikkeling in een stroomversnelling. BodyDrift gaat over de recente geschiedenis en de toekomst van het menselijk lichaam. Het geeft een overzicht van waar we nu staan en presenteert een interactieve verkenning van de nieuwe mens in een spectaculair tentoonstellingsontwerp van Bart Hess en Harm Rensink.

De collectie moderne sieraden van Design Museum Den Bosch vormt het startpunt voor de tentoonstelling. Naast deze draagbare sculpturen worden vroege en revolutionaire pogingen om mens en technologie te verbinden getoond, bijvoorbeeld de vermaarde TV-helm, een draagbare woonkamer van de avant-garde ontwerper Walter Pichler. Maar de vermenging van mens en machine wordt ook kritisch bevraagd: in haar werk Biometric Mirror nodigt Lucy McRae de kijker bijvoorbeeld uit om in een spiegel te kijken. Het spiegelbeeld toont niet de werkelijkheid maar een op basis van algoritmes vastgesteld geïdealiseerd gezicht. Als laatste toont BodyDrift projecten die het natuurlijke lichaam achter zich laten. Zo maakt Fredrik Heyman exuberante digitale grafmonumenten, ontwikkelt Neri Oxman beeldschone doodsmaskers en ontwerpt het modecollectief The Fabricant virtuele kleding.

In BodyDrift – Anatomies of the Future zie je niet alleen hoe het menselijk lichaam verandert, maar verandert je eigen lichaam ook. Stap in de draagbare woonkamer van Walter Pichler, ga liggen in de Dream Machine van Frank Kolkman, kijk in de Biometric Mirror van Lucy McRae, laat je gevoelens uittekenen door een biometrische robotarm, of neem plaats in de Smart Automatic Full Body Manipulator van Arvid + Marie, en je lijf zal nooit meer hetzelfde zijn.    

Bodydrift - Anatomies of the Future is te zien tot 4 oktober 2020 in het Design Museum Den Bosch. Klik hier voor meer info.