Richard Westerhuis, Whanganui (Whanganui), 2016
Richard Westerhuis, Through The Second Skin (Joyce), 2017
Online 15 december 2020 - 14 februari 2021

Unfolding Ambiguity

De online tentoonstelling Unfolding Ambiguity van Richard Westerhuis is geopend. De tentoonstelling bestaat uit een selectie uit de conceptuele fotoseries Rubber Identity,  Whanganui, Powerful Fragility, Through The Second Skin,  Perpetual Stillness, Coloured  People, Back Buttocks Stool, Bottom Up en Autism. De tentoonstelling bevat de winnaars van de Visual Art Open 2018 (Back Buttocks Stool) en Sony World Photography Awards 2019 (Rubber Identity) en is tot 14 februari te zien. Bezoek hem hier. 

Richard Westerhuis timmerde afgelopen zes jaar hard aan de weg om zijn plek in de Nederlandse kunstwereld te veroveren. Nu is een overzicht van zijn werk te zien op de site van de ARWE Gallery. De galerie in Gouda opende afgelopen zomer haar deuren en representeert het werk van Westerhuis, die de ruimte achter de galerie gebruikt als atelier. Hoewel de deuren van de galerie door de nieuwe corona maatregelen moesten sluiten, biedt de online tentoonstelling een mooi alternatief om het werk van Westerhuis te ervaren.    

In zijn conceptuele portretseries trekt Westerhuis zijn modellen uit hun comfortzone om zo de sluier tussen aangenomen identiteit en het ware zelf op te lichten. Zijn modellen tonen het ongemak dat we tegenkomen als wij ons ware zelf moeten laten zien. Het is het centrale thema dat Westerhuis probeert te vangen met zijn foto's: ‘Unfolding Ambiguity’, het moment wanneer aangenomen identiteit plaatsmaakt voor kwetsbaarheid, ontlading, en vrijheid. 

Om een staat van ontlading en bevrijding te bereiken, lokt Westerhuis zijn modellen uit hun comfortzones met wat hij 'dramatiserende elementen' noemt, waardoor een conflict ontstaat tussen de aangenomen identiteiten van de modellen en hun ware zelf. Een proces dat een continue stroom van onverwachte en mooie perspectieven biedt om vast te leggen. In de fotoseries in deze online tentoonstelling komt de kijker verschillende van deze dramatiserende elementen tegen. Zo zijn de naakte modellen uit de serie  Through  The  Second Skin  verwikkeld in verschillende stoffen, hebben de modellen in Rubber Identity een vintage badmuts op en zitten ze in Back  Buttocks  Stool naakt en omgedraaid op een klein krukje. 

Klik op onze social media kanalen voor meer inspiratie!
Instagram
Facebook