Reclame voor nylonkousen van het merk Bryans Hosiery in het tijdschrift Vogue, 1944 © Salvador Dalí, Fundación Gala-Salvador Dalí, c/o Pictoright Amsterdam 2021
Robert Descharnes, Salvador Dalí met paardenbloem. Port Lligat, Cadaqués, oktober 1959. © Descharnes & Descharnes sarl 2021 / Image Rights of Salvador Dalí reserved. Fundació Gala-Salvador Dalí, Figueres, 2021
Den Bosch 19 juni 2021 - 21 november 2021

Dalí - en niets anders

Noordbrabants Museum - Ontdek de onderbelichte kant van Salvador Dalí in de tentoonstelling Dalí - en niet anders. Want Dalí was meer dan een geniaal kunstenaar: ook als mens was hij een ‘bijzonder portret’.

Advertenties voor nylonkousen van Bryans, aardolie van Shell en auto's van Datsun. Ontwerpen voor parfums, Chupa Chups lolly's, Vogue-covers en een asbak voor Air India: Dalí schroomde niet om zijn artistieke gaven aan te wenden voor de meest uiteenlopende commerciële opdrachten. Naast het product zette hij hiermee zichzelf ook in de schijnwerpers. In een televisiereclame wist hij dit mooi te verwoorden: "Alka Seltzer is a work of art. Truly one of a kind. Like Dalí". Aldus Dalí, die hier op een wel heel kunstzinnige manier aspirines aanprijst.  

Naast tekeningen, ontwerpen en objecten van uiteenlopende aard bevat de tentoonstelling ook een niet eerder in Nederland getoonde selectie van 125 foto’s die een intiem kijkje bieden in het leven van de kunstenaar. De foto’s zijn gemaakt door de Franse fotograaf Robert P. Descharnes, die 30 jaar bevriend is geweest met Dalí. De foto’s tonen Dalí in en rond zijn bijzondere huis in Port Lligat en aan de kust nabij het Catalaanse Cadaqués: de kunstenaar aan het werk, in zijn vrije tijd met vrienden en uiteraard met zijn grote liefde Gala.  

Klik hier voor meer info!