Jacques Tange, Interieur met kat, 2020
OUD AGENDAITEM

Echte Troostkunst

Stedelijk Museum Schiedam - Eind april verschenen ze voor het eerst in het straatbeeld: affiches met Troostkunst uit Schiedam. De originele kunstwerken van ruim vijftig Schiedamse kunstenaars – de échte troostkunst – hangen nu in het museum.


Veel van de originele werken in de tentoonstelling kun je kopen, een unicum in een museum. Daarvoor kun je zelf de kunstenaar benaderen. ‘Op die manier geven we de kunstenaars een extra steuntje in de rug’, zegt directeur Deirdre Carasso. ‘Dankzij de steun van het De Groot Fonds en het Fonds Schiedam Vlaardingen konden we alle deelnemers betalen. Wil je ook iets doen? Koop dan een setje van tien ansichtkaarten. De opbrengst gaat naar alle deelnemende kunstenaars.’


De kracht van de tentoonstelling schuilt in de diversiteit. Er zitten schilderijen en foto’s bij, maar ook collages, driedimensionale beelden en werken met tekst. Aldo Hoeben maakte letterlijk een bakkie troost: een kopje koffie. Jacques Tange schilderde een interieur met een poes. En er is de omhelzing van Sarah van der Pols. Onder de titel Zij die neemt en geeft stuurde Diederik Klomberg een beeld in van de natuur.  

Klik hier voor meer informatie.