Alphonse Mucha, buste La Nature (De Natuur), Parijs, Badisches Landesmuseum Karlsruhe
Paul Börner, plastiek Erwachen (Ontwaken), Meissen, Badisches Landesmuseum Karlsruhe
Wandkleed The Pilgrim in the Garden (De pelgrim in de tuin) naar ontwerp van Edward Burne-Jones, Merton Abbey, Badisches Landesmuseum Karlsruhe
Amsterdam 05 juni 2021 - 01 augustus 2021

Godinnen van de art nouveau

Allard Pierson - Het Allard Pierson stelt met twee Duitse partnermusea een tentoonstelling samen over de internationale art nouveau. Vloeiende lijnen en florale motieven zijn belangrijke kenmerken van deze stijlbeweging die tussen 1890 en 1910 in heel Europa de toon zette. Minstens zo typerend zijn de beeldschone vrouwen die veelvuldig werden afgebeeld. Vaak gaat het om goddelijke verschijningen die werden ontleend aan de Klassieke Oudheid, Byzantijnse iconen, middeleeuwse legenden en eigentijdse muzen.  

In de tentoonstelling ‘Godinnen van de art nouveau’ wordt deze fascinatie voor vrouwelijk schoon nader onder de loep genomen en geplaatst in de context van maatschappelijke ontwikkelingen van die tijd. Wat vooral opvalt is dat deze vrouwen met hun weelderige haarlokken en transparante gewaden niet alleen het uiterlijk hadden van een godin, maar ook als godin fungeerden. Bijna altijd stonden ze voor iets dat groter was dan zijzelf en gaven ontwerpen een symbolische betekenis. Vaak belichaamden ze hogere idealen, menselijke gevoelens of tijdloze deugden.

In de tentoonstelling figureren godinnen, maar ook nimfen, engelen en feeën, in juwelen, beeldhouwwerken, tekeningen, tijdschriften, reclamemateriaal en in allerlei soorten siervoorwerpen van zilver, glas of keramiek.  

Voor meer informatie klik je hier!