Traces @ Simone Bennett
OUD AGENDAITEM

Hearth and Home – Simone Bennett

Museum Hilversum - Vanaf 26 september presenteert Museum Hilversum het eerste grote museale soloproject van audiovisueel kunstenaar Simone Bennett. Bennett laat in ‘Hearth and Home’ de veranderende verhouding tussen mens en natuur zien in het antropoceen, het tijdperk waarin door toedoen van de mens het leven op aarde in gevaar wordt gebracht. De expositie is speciaal voor Museum Hilversum samengesteld en is een cinematografische ervaring waar film, audio en fotografie samenkomen.

In de expositie worden verschillende series van Bennett getoond. Onzichtbare verbindingen, onbestemde taferelen, protest en de urgente problematiek van de bosbranden dringen zich op. De kunstwerken vertellen over de verbintenis van mensen en hun omgeving, en onderzoeken de manier waarop herinneringen daarin een cruciale rol spelen. Bennett: ‘Wat mij fascineert is wie of wat vormt ons als mens, en hoe verhouden wij ons tot elkaar en onze omgeving?’ ‘Hearth and Home’ bestaat uit verhalen van Bennett met een universele, actuele ondertoon. ‘Je ontdekt een wereld in onrust waar hoop en schoonheid de ankers zijn waar we ons aan kunnen vasthouden.’

De korte experimentele film Gentle Wildfire gaat in Museum Hilversum première. Deze film is met steun van het Filmfonds geschoten in Portugal en gaat over verdwijnende herinneringen na een bosbrand. De film vertelt tussen fictie en documentaire over de reis van fotograaf Carlos naar zijn geboortedorp waar een bosbrand heeft gewoed. Geconfronteerd met zichzelf zoekt hij zijn weg terug naar zijn ´roots´. De thematiek van de bosbrand is voor Bennett een persoonlijk project; haar man verloor in 2017 de bossen van zijn jeugd in midden Portugal door een brand. Gentle Wildfire is geïnspireerd op deze ervaring.

Voor meer informatie klik je hier!