Borst in de hand: Maria Lactans, Frankrijk 1350-1400. Collectie The Phoebus Foundation. Foto, Marco Sweering
Meester van de Aanbidding te Antwerpen (Antwerpen). 1520. Collectie The Phoebus Foundation. Foto, Marco Sweering
Jezus in de mystieke wijnpers, Keulen, 1450-1500. Collectie Universiteitsbibliotheek Radboud Universiteit
OUD AGENDAITEM

Het lichaam in middeleeuwse kunst

Museum Catharijneconvent - Vanaf 25 september 2020 toont Museum Catharijneconvent de meest fascinerende verbeeldingen van het lichaam uit het tijdvak 1300 - 1500. Het lichamelijke werd in die periode namelijk op een totaal nieuwe manier afgebeeld. Wat zat hier achter? En tot welke - in hedendaagse ogen - merkwaardige kunst leidde dit? Kruip in de huid van de middeleeuwer en ervaar een nooit eerder tentoongesteld fenomeen!

In de middeleeuwen kwam de menselijke kant van Jezus, Maria en heiligen steeds meer centraal te staan. En wat is er menselijker dan een lichaam? Zo ontstond een intrigerende beeldcultuur waarin het lichaam en de lichaamsdelen van heilige figuren een hoofdrol speelden.  

De kunst diende als hulpmiddel bij gebed en meditatie, waarbij inleving van groot belang was. De schilderijen, beelden en miniaturen werden daarom steeds extremer: bloederiger, hariger, smartelijker. Een uniek verschijnsel waarbij kunstenaars hun creativiteit de vrije loop lieten. Ingewikkelde theologische concepten werden daarbij vaak letterlijk in beeld gebracht. Verwonder u bijvoorbeeld over engelen die bloed opvangen uit een kraan of over Maria die haar moedermelk met een ferme straal in een fontein doet belanden.    

De laatmiddeleeuwse kunstwerken worden tegenwoordig vaak met ongemak en onbegrip bekeken. Juist daarom brengt Museum Catharijneconvent de mooiste voorbeelden voor het eerst bij elkaar en toont welke ideeën er aan ten grondslag liggen. Laat u overrompelen door een kant van de middeleeuwen die misschien rauw, vies en vreemd lijkt, maar juist getuigt van een diepe devotie.    

In de tentoonstelling zijn zeldzame kunstwerken uit internationale collecties zoals Musée du Louvre, Musée de Cluny, Het Rijksmuseum en de Bibliothèque nationale de France eenmalig samen te zien. 

Klik hier voor meer informatie!