Brief van Vincent van Gogh aan Theo van Gogh met schets van De aardappeleters (recto) Vincent van Gogh, 9 april 1885
De aardappeleters, Vincent van Gogh (1853 - 1890), Nuenen, april-mei 1885
De slaapkamer, Vincent van Gogh (1853 - 1890), Arles, oktober 1888
Amsterdam 09 oktober 2020 - 10 januari 2021

Je liefhebbende Vincent

Van Gogh Museum - Ontdek de prachtige brieven van Vincent van Gogh in de najaarstentoonstelling van 2020: ‘Je liefhebbende Vincent’. Van Goghs mooiste brieven. De brieven worden vanwege hun kwetsbaarheid slechts zelden getoond. Een unieke kans om zijn mooiste brieven te zien in combinatie met zijn meesterwerken.

Hij schreef ook veel over zijn allesoverheersende wens om kunst te maken. Hij maakte in zijn brieven vaak schetsen van werken waar hij mee bezig was of die hij net voltooid had. Deze brieven geven het gevoel dat je over de schouder van de kunstenaar meekijkt bij het werkproces.  

In de tentoonstelling ‘Je liefhebbende Vincent’. Van Goghs mooiste brieven zie je een selectie van ruim 40 brieven in combinatie met wereldberoemde schilderijen en tekeningen van Vincent van Gogh zoals De slaapkamer, De aardappeleters en De zaaier.  

De brieven zijn een belangrijke bron om Van Gogh als mens beter te begrijpen. Hij schreef over onderwerpen waarmee iedereen zich kan identificeren, zoals zijn visie op het leven, zijn worsteling met eenzaamheid en zijn behoefte aan liefde en verbintenis.  

Het Van Gogh Museum bezit het grootste deel van de brieven – meer dan 800 – die Vincent van Gogh schreef, de meeste aan zijn broer Theo. Vanwege de kwetsbaarheid worden deze documenten slechts zelden getoond.  

Voor tickets en meer informatie klikt u hier