Damrak, Amsterdam (1983) Nederlands Fotomuseum / © Ed van der Elsken
Hirsch damesafdeling ©Stadsarchief Amsterdam
Amsterdam 18 september 2021 - 03 april 2022

MAISON AMSTERDAM

De Nieuwe Kerk - Na een jaar uitstel gaat op 18 september in De Nieuwe Kerk de tentoonstelling MAISON AMSTERDAM van start! MAISON AMSTERDAM laat een nog niet eerder vertoond overzicht zien van 250 jaar modegeschiedenis in een Amsterdamse context.

Ruim zes maanden lang wordt de eeuwenoude kerk omgetoverd tot ‘modehuis’. Aan de hand van 150 objecten uit de modecollectie van samenwerkingspartner Amsterdam Museum en collecties van toonaangevende modeontwerpers, vertelt de tentoonstelling over de vrijzinnige en creatieve stad waar alles kan. En over de excentrieke modestad die Amsterdam daardoor werd. Centraal thema is hoe vrijheid, maar ook onvrijheid, het modebeeld door de eeuwen heen bepaalden.

Als in een tijdscapsule struin je door de stad, langs bekende plekken als de Dam, de Zeedijk, de Oostelijke Handelskade en het Vondelpark. Ook komen thematische passages over de Nederlandse modestad aan bod. Zo wordt het uitgaansleven belicht vanaf de roaring twenties en komen de extravagante stijlen van de RoXY en club iT weer tot leven.

Op een sensationele catwalk prijkt iconische haute couture terwijl de historische kleding schittert in de oude wereld van de Amsterdamse modepaleizen. Ook revolutionaire modetrends, zoals de ministijl van Mary Quant, krijgen een plek naast andere modestijlen die voortkwamen uit viering en protest, zoals hippie en punk. Ook wordt Amsterdam als Denim Capital belicht – de bakermat van vele bekende jeansmerken.

Klik hier voor meer informatie!