Marinus Boezem, Bakkenplan, 2021. Foto: GJ. van Rooij
Marinus Boezem, Spiegelgang, 2021. Foto: GJ. van Rooij
Marinus Boezem, Gordijnkamer Kranenburg, Bergen. Foto: Natasja Boezem
Otterlo 05 juni 2021 - 14 november 2021

Marinus Boezem. Alle Shows

Kröller-Müller Museum - Tot en met 14 november 2021 is in het Kröller-Müller Museum de tentoonstelling Marinus Boezem. Alle Shows te zien. De Shows vormen een samenhangende reeks van vijftien tekeningen, bedoeld als voorstellen voor installaties die op bestelling kunnen worden gerealiseerd in musea of andere kunstinstellingen.

Marinus Boezem (1934) liet de tekeningen stencilen in een oplage van 50 tot 100 stuks en voorzag ze van een getypte toelichting. Ongeveer de helft van het aantal Shows is in het verleden geheel of gedeeltelijk uitgevoerd. In het Kröller-Müller Museum wordt nu voor het eerst de hele serie tegelijk gerealiseerd.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling is de film Show me Marinus Boezem gemaakt, die ook in het museum te zien is. De film is een portret van Marinus Boezem en brengt daarnaast de totstandkoming van de tentoonstelling in beeld.

De realisatie van de Shows kost de medewerkers van het museum de nodige hoofdbrekens. In overleg met Boezem werken zij de vijftien schetsen uit tot ingenieuze installaties: een zandfontein, een schuimkamer, objecten met lucht. Een van de Shows bestaat uit een optreden van een turner, die een reuzenzwaai voor de deur van het museum uitvoert. Terwijl de voorbereidingen voor de tentoonstelling in volle gang zijn, toont Marinus Boezem zijn huis en atelier in Middelburg. Een reis door zijn huis is een reis door zijn kunstenaarsleven, dat gekenmerkt wordt door een verbluffende ideeënrijkdom.

Klik hier voor meer info over de tentoonstelling!