Curator Trudi van Zadelhoff met bezoeker. Links: Jans Muskee, Tweede bedrijf (de trap), 2017 en Jurre Blom, Zonder titel (r). Fotografie: Aad Hoogendoorn
OUD AGENDAITEM

Realisme Nu

Stedelijk Museum Schiedam - Wat is realisme nu? In de 19de eeuw zorgde het begrip voor een revolutie. Realistische schilders keken om zich heen en zetten dát op het doek. Die soms wel rauwe werkelijkheid was ‘te waar’ en dus niet ‘mooi’, vonden bijna alle vakbroeders en kunstliefhebbers.

Zo’n 150 jaar later is realistische kunst niet langer revolutionair. Hoe hangt de vlag erbij? En vooral: hoe ziet het er in Nederland uit? De tentoonstelling Realisme nu in het Stedelijk Museum Schiedam geeft een update met schilderkunst vanaf 2000: lieflijk werk van Nico Heilijgers, rauwe schilderijen van Erik Suidman en stille kunst van Robin Speijer.  

Het televisieprogramma Nu te zien kwam op bezoek en vroeg zich af: ‘Over welke werkelijkheid hebben we het hier eigenlijk?’ Bekijk de tv-uitzending hier.  Echter dan de werkelijkheid kopte Het Financieele Dagblad. De krant sprak met drie kunstenaars, onder wie Sarah van Sonsbeeck. Ze vertelt over haar geluksmoment: als de zon door het raam naar binnen schijnt. Scroll naar beneden voor een foto van haar werk. Bij het kunstprogramma Kunststof op NPO Radio 1 spraken Peter Koole, Domenique Himmelsbach de Vries en Radna Fabias over hun werk en de kracht van kunst om iets te veranderen in de maatschappij. 

(On)herkenbaar Gemeenschappelijke deler van elk kunstwerk in de tentoonstelling is dat het aan de werkelijkheid is ontsproten. Wat je ziet is heel herkenbaar en toch ook weer niet. ‘Bijzonder is dat je door de ogen van kunstenaars anders naar de werkelijkheid om je heen gaat kijken’, zegt gastcurator Trudi van Zadelhoff. Tegelijkertijd laat ze zien hoe levend het realisme nu is. ‘De tentoonstelling verkent de grenzen met gedichten, beelden en schilderijen en laat de kracht zien van hedendaagse realistische kunst.’ Van Zadelhoff maakte eerder voor het museum de succesvolle tentoonstelling Meesterlijke vrouwen.

De tentoonstelling Realisme Nu is nog te zien tot 4 oktober 2020. Klik hier voor meer info.