Amsterdam 11 september 2020 - 06 december 2020

Remsen Wolff - Amsterdamse meiden

FOAM - Aankomend najaar presenteert Foam de unieke portretten van de Amerikaanse fotograaf Remsen Wolff in de tentoonstelling Amsterdamse meiden.  

De tentoonstelling Amsterdamse meiden bestaat uit ruim 50 vintage portretten en contactvellen uit het analoge archief van de Amerikaanse fotograaf Remsen Wolff (1940-1998). Tussen 1990 en 1992 spendeerde Wolff enkele maanden per jaar in het American Hotel in Amsterdam voor het project Special Girls - A Celebration, een reeks portretten van transgender personen in New York en Amsterdam.  

De unieke portretten zijn nu eens uitbundig en glamorous, dan weer ingetogen en kwetsbaar. Gezamenlijk geven de foto’s een beeld van een hoge mate van genderfluïditeit in het Amsterdam van de jaren 90, voorbij het publieke leven dat zich afspeelde in notoire nachtclubs als Club RoXY en iT.  

Wolff ontmoette mensen uit de transgendergemeenschap in nachtclubs, op straat, via vrienden en met een oproep in de Gay Krant. De individuen die Wolff voor de lens had lopen uiteen van gevierde figuren als Jet Brandsteder (alias Francine), Hellun Zelluf en Vera Springveer (veelgeziene performers in club RoXY en club Mazzo), tot onbekende mensen die in het dagelijks leven experimenteerden en soms worstelden met hun (gender)identiteit. Een sessie duurde vaak 6 tot 8 uur en het model werd geportretteerd zoals hij, zij of hen zelf wilde worden vastgelegd.

 Voor meer informatie, klik hier!