1971 stern model vibeke, bril Pierre Marly
1988 Marie Claire Frankrijk
OUD AGENDAITEM

Sacha! - 50 jaar modefotografie

Stedelijk Museum Breda - De tentoonstelling Sacha! - 50 jaar modefotografie in Stedelijk Museum Breda vertelt het verhaal van een bescheiden Rotterdams meisje dat doordringt tot de top van de modefotografie.

Al tijdens haar Parijse stage in 1964 bij modetijdschrift Elle springt het talent van Sacha van Dorssen (Rotterdam, 1940) in het oog. Haar eerste foto’s maken zo veel indruk dat ze direct mag blijven. Met haar natuurlijke stijl verbeeldt ze exotische en ook herkenbare, realistische situaties.

Ze fotografeert voor onder andere Marie Claire en Vogue, werkt met tal van bekende creative directors en krijgt de op dat moment nog onbekende modellen Kate Moss en Claudia Schiffer voor haar lens. Daarnaast werkt ze mee aan advertentiecampagnes voor grote modehuizen als Yves Saint Laurent en Dior.

Ook toont haar werk de veranderende rol van de vrouw in de jaren 60 t/m 80 van de vorige eeuw. Vrouwenemancipatie en de seksuele revolutie zijn in volle gang, topless zonnen en korte rokken doen hun intrede. Ook Sacha’s eigen leven laat zien hoe een vrouw zich kan ontwikkelen. Met doorzettingsvermogen, lef en talent realiseert ze haar meisjesdroom. Ze vertrok als jonge vrouw uit Breda om daar na een halve eeuw uit Parijs terug te keren als een bewonderde en geliefde modefotograaf.

Klik hier voor meer info!