Jan Rodrigo, Trans Europ Express, 1957
Utrecht 05 juni 2021 - 21 november 2021

Spoor van Verbeelding

Spoorwegmuseum - Spoor van Verbeelding, 150 jaar Nederlandse spoorwegaffiches vertelt de geschiedenis over reizen per spoor in kleurrijke affiches. De 120 afficheszijn een bijzondere weergave van de ontwikkeling van ontwerpstijlen door de jaren heen.

In de begintijd van de spoorwegen bestonden aanplakbiljetten alleen uit tekst. Dat veranderde eind 19e eeuw door de komst van de steendruktechniek. Dit maakte het mogelijk kleurrijke reclameplaten te maken. Vanaf dat moment brachten affiches op stations en in reisbureaus de reisbestemmingen, treinen en passagiers op een aantrekkelijke manier in beeld.

In de tentoonstelling zijn affiches te zien van bekende ontwerpers zoals  A.M. Cassandre, Frans Mettes, Joop Geesink en Anthon Beeke. De vroegste geïllustreerde spoorwegaffiches werden eind 19e eeuw gemaakt voor boottreinen door de later bekende architect H.P. Berlage. Affiches om buitenlandse toeristen per trein naar 'Holland' te trekken, werden vaak in de buurlanden geproduceerd. Deze schetsten een beeld van molens, bloembollen­velden en meisjes in klederdracht. In de tentoonstelling zijn hiervan een aantal mooie voorbeelden te zien.

Klik hier voor meer informatie!