Mnajdra | foto © Heritage Malta, Daniel Cilia
Hal Saflieni Hypogeum | foto © Heritage Malta, Daniel Cilia
Leiden 05 juni 2021 - 31 oktober 2021

Tempels van Malta

Rijksmuseum van Oudheden - De tentoonstelling Tempels van Malta in het Rijksmuseum van Oudheden is een kennismaking met Malta’s rijke prehistorische cultuur, die wordt gekenmerkt door enorme stenen tempels en graftombes.

De tempels van Malta zijn de oudste vrijstaande grote stenen monumenten ter wereld, 1000 jaar ouder dan de grote piramides. Archeologische vondsten uit de heiligdommen en graven laten in Leiden zien tot welke prestaties hun bouwers, de prehistorische boeren van Malta, duizenden jaren geleden in staat waren. Hun grote technische kennis, rituelen, religie en het abrupte einde van hun bestaan zijn nog altijd omgeven door een zweem van mysterie.

In de tentoonstelling is er speciale aandacht voor de megalithische tempels. Filmbeelden van een zwevende robotcamera boven tempelmaquettes, scheppen de illusie daar persoonlijk een kijkje te nemen. Daarnaast zijn er delen van tempelversieringen, werktuigen, versierd aardewerk en sieraden te zien.

Opmerkelijk zijn ook Malta’s beroemde ‘fat ladies’. Maar hoewel deze figuren doorgaans als dames of zelfs moedergodinnen gezien worden, zouden het aldus recente theorieën net zo goed mannen of geslachtsloze gedaantes kunnen zijn. De beelden zijn gevonden in graven en tempels. De tentoonstelling staat stil bij de vragen over hun uiterlijk, betekenis en geslacht.

Klik hier voor meer info!