Den Bosch 17 oktober 2020 - 07 februari 2021

The Politics of Design

Design Museum Den Bosch - Deze herfst presenteert Design Museum Den Bosch het werk van de visionaire ontwerper, criticus en activist Victor Papanek (1923-1998). Zijn beroemde boek Design for the Real World: Human Ecology en Social Change (1970) staat voor een radicale visie op ontwerpen waarin duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid belangrijker zijn dan consumptie en commercie. De tentoonstelling toont zowel een retrospectief van zijn werk als de manier waarop hedendaagse ontwerpers meer dan ooit met deze thema’s bezig zijn. Een essentiële tentoonstelling voor iedereen die zich afvraagt hoe je kunt bijdragen aan een betere wereld! Samen met de ontwerpers van Minitopia (die een perfect voorbeeld zijn van de hedendaagse weerslag van het werk van Papanek) is er een uitgebreid publieksprogramma met een debatmiddag, excursies, boekpresentatie en pop-up galerie. 

Design is veel meer dan alleen iets vorm geven. Het maakt deel uit van onze leefwereld en kan dus een instrument zijn voor politieke verandering. Dit was de benadering van Victor Papanek. Hij zag design als een belangrijke factor voor sociaal welzijn, een idee dat vandaag meer dan ooit relevant is. Op de vlucht voor de nazivervolging in Wenen emigreerde Papanek in 1939 naar de Verenigde Staten, waar hij de meest invloedrijke pionier van de twintigste eeuw werd op het gebied van sociale, ecologische en politiek georiënteerde ontwerppraktijken.

De ideeën en gedachten van Victor Papanek worden nog steeds besproken - niet alleen in professionele kringen - en hebben generaties ontwerpers geïnspireerd. De debatten van vandaag over sociaal ontwerp en design thinking zijn gebaseerd op de ideeën van Papanek. Toch bleef deze grote denker, die zo uitgesproken tegen alle trends en rages was, over het algemeen onbekend bij een groter publiek. De tentoonstelling Victor Papanek: The Politics of Design is het eerste grote retrospectief van zijn werk, geplaatst in de context van zowel zijn tijd als de hedendaagse designscene.  

Voor meer informatie klik je hier!