Hans Broek, Voorvader met Slavenkerkers, 2020
Tilburg 05 juni 2021 - 12 september 2021

The Things I Used To Do

De Pont - In het De Pont museum opent opnieuw de tentoonstelling The Things I Used To Do van Hans Broek, die door de lockdown eerder maar een maand te zien was.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Broek bezocht voor deze serie schilderijen locaties die een belangrijke rol speelden in de trans-Atlantische slavenhandel. Dat leidde tot confronterende werken, waarin kerkers, celdeuren en plantagehuizen fungeren als stille getuigen van een pijnlijke episode uit de Nederlandse geschiedenis. 

Hij raakte door dat verleden geïntrigeerd in de tijd dat hij in Amerika woonde en de kloof tussen de witte en de Afro-Amerikaanse bevolking dagelijks ervoer. Hij verdiepte zich in de geschiedenis van de slavernij en reisde naar Ghana, Senegal, Suriname en Curaçao.  

In deze serie schilderijen grijpt Broek terug naar de meer expressionistische stijl van zijn vroege werk. De verf voelt zwaar en drukkend – zelfs het sprankelende licht ontkomt daar niet aan. Dat gevoel wordt versterkt door teksten met data en plaats delict. Zo confronteren de vaak immense doeken ons met een duister verleden, waarbij ze tegelijkertijd als land- en als geheugenkaarten fungeren.

Klik hier voor meer info over de tentoonstelling!