Ali Cherri, The Disquiet, 2013
Mohamad Hafeda, Sewing Borders, 2017
Larissa Sansour, Nation Estate, 2012
OUD AGENDAITEM

Trembling Landscapes

EYE Film Insituut Nederland - Landschap is een beladen begrip in het Midden-Oosten.* Aan de ene kant speelt een heftige mix van nationale en natuurlijke grenzen, conflicten over grondstoffen en gebied en (koloniale) geschiedenis. Aan de andere kant is het een rijke bron voor identiteit, traditie, en verbeelding.

Eye Filmmuseum presenteert een groepstentoonstelling waarin enkele van de meest vooraanstaande film- en videokunstenaars uit de Arabische wereld het onderwerp landschap verkennen.  

De kunstenaars verhouden zich op wisselende manieren tot het landschap, al naargelang ze uit Libanon, Palestina, Egypte, Syrië of Irak komen. Zij onderzoeken hoe schoonheid, folklore, ideologie, kolonialisme en geweld wezenlijk onderdeel kunnen uitmaken van hoe landschap gezien, geïnterpreteerd en gevisualiseerd wordt.

In Trembling Landscapes geven de kunstenaars op uitdagende wijze opnieuw vorm aan perspectieven op de regio. Ze gaan daarbij in op talloze complexe en met elkaar vervlochten kwesties, variërend van geografie en conflict tot ergens thuishoren. Wat de kunstwerken verbindt is dat ze het landschap onderzoeken als een veelzijdige stijlfiguur voor het vertellen van verhalen over het verleden, het heden en de toekomst, ongeacht of ze geworteld zijn in de werkelijkheid of in de verbeelding.

*De geografische term Midden-Oosten is niet neutraal, maar heeft een Eurocentrische en koloniale achtergrond.

Voor meer informatie klikt u hier!