Gijsbert Hanekroot.
Gijsbert Hanekroot.
Amsterdam 15 oktober 2020 - 14 november 2021

We built this city on Rock and Roll 

Van Eesteren Museum - Wat doen Mick Jagger, Tina Turner, Bob Marley, Nina Hagen, Debbie Harry, Frank Zappa en David Bowie in het Van Eesteren Museum? Zij schitteren, samen met andere naoorlogse rockhelden, in de tentoonstelling We built this city on Rock and Roll. De tentoonstelling vertelt over de opkomst van jeugdcultuur in de jaren 50, 60 en 70 en de centrale rol die muziek ─ en de rockhelden en popiconen ─ daarin speelt.

In de tentoonstelling staan foto’s die popfotograaf Gijsbert Hanekroot van vele (inter)nationale rockhelden uit die jaren maakte centraal. Het is de eerste keer dat een groot overzicht van zijn popfoto’s te zien is in een Nederlandse tentoonstelling. Daarnaast zijn ook platenhoezen, brommers, jeugdtijdschriften en andere objecten uit die tijd te zien die de toenmalige jeugdcultuur illustreren. 

De nieuwe wijken en stadsuitbreidingen die tussen 1945 en 1965 in Nederland verrezen, waaronder Amsterdam Nieuw-West, werden bevolkt en ‘gebouwd’ door een nieuwe generatie jongeren. Tijdens de wederopbouw nam de welvaart snel toe en jongeren plukken daarvan de vruchten. Ze hebben wat te besteden en zetten zich af tegen hun ouders en de ouderwetse waarden en normen. Op zoek naar meer vrijheid en een eigen identiteit gaan ze los op de nieuwe muziek uit Engeland en Amerika: rock-’n-roll en beatmuziek. Van hun zakgeld kopen ze plaatjes, kleding en accessoires om er net zo uit te zien als hun idolen. Het is de tijd van suikerspinnen, vette kuiven en vlotte spijkerbroeken, en van franjes en lang haar. En van beatmuziek, jazz en heftige gitaarsounds. Nozems, pleiners, provo's en hippies; elk met hun eigen stijl van kleden en vervoer. Jeugdcultuur is geboren en muziek speelt daarin een belangrijke en verbindende rol.  

Rockhelden
De bekendheid en de status van rockhelden en popiconen wordt extra versterkt door de foto’s die van hen verschenen in steeds meer (nieuwe) muziekbladen, jeugdtijdschriften en speciale jeugdpagina’s van dagbladen. De 50 iconische popfoto’s van popfotograaf Gijsbert Hanekroot spelen dan ook een centrale rol in de tentoonstelling. Zijn foto’s van rockhelden en popiconen als Mick Jagger, Lou Reed, Frank Zappa en David Bowie verschenen in die jaren op platenhoezen en tijdschriftcovers en in kranten en muziekbladen als OOR. Ze werden door ontelbaar veel jongeren gezien, uitgeknipt, opgehangen, gekoesterd en bewaard. Het is de eerste keer dat een groot overzicht van zijn popfoto’s te zien is in een Nederlandse tentoonstelling.

Voor meer informatie kijk je hier!