Een van de zes genomineerde foto's voor Foto van het Jaar. Een vrouw gooit modder in haar gezicht, na de crash van Boeing 737 Max in Ethiopië, maart 2019, waarin haar man zat - Mulugeta Ayene
Amsterdam 01 juni 2020 - 29 november 2020

World Press Photo Exhibition 2020

De Nieuwe Kerk Amsterdam - Het is de première van de jaarlijkse tentoonstelling van de internationale persfotografiewedstrijd, die hierna op wereldtour gaat. De World Press Photo of the Year is Straight Voice van de fotograaf Yasuyoshi Chiba. De winnende foto toont een jonge man, verlicht door mobiele telefoons, die protestgedichten voordraagt. Omringende demonstranten declameren slogans die oproepen tot een burgerregering tijdens een black-out in Khartoum (Soedan) op 19 juni 2019. De World Press Photo Story of the Year is Kho, the Genesis of a Revolt van Romain Laurendeau. De winnende serie vertelt het verhaal van de ontevreden Algerijnse jeugd die, door de autoriteit uit te dagen, de rest van de bevolking inspireerde om zich bij hun actie aan te sluiten. Zo ontstond de grootste protestbeweging – in decennia – in Algerije.      

Deze editie is bijzonder want precies 65 jaar geleden vond de eerste expositie van World Press Photo plaats. Tegelijk viert de Digital Storytelling Contest, het onderdeel met bekroonde interactieve producties en video’s, zijn tiende verjaardag.  

Expositie in De Nieuwe Kerk Afgelopen jaar werd de expositie al geheel vernieuwd met een museaal tentoonstellingsontwerp. Dit jaar wordt het ontwerp opnieuw aangepast om aan de maatregelen omtrent het coronavirus te kunnen voldoen. Het indrukkwekkende vloeroppervlak van De Nieuwe Kerk wordt volledig benut en bezoekers worden op diverse manieren gefaciliteerd zodat ze 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden. Inhoudelijk blijft de tentoonstelling ongewijzigd: de ruim 150 bekroonde beelden in acht categorieën, en de winnaars in de Digital Storytelling Contest, worden museaal gepresenteerd. Dit jaar zijn ook weer de World Press Photo Iconic Originals te zien. Een selectie van originele, vaak gesigneerde foto’s uit het verleden van de World Press Photo Contest. Die rijke geschiedenis en impact van World Press Photo Foundation krijgen wederom aandacht in een apart gedeelte, waar ook de iconische tijdlijn prijkt met alle jaarwinnaars sinds de oprichting van de organisatie in 1955.  

World Press Photo Exhibition 2020 is te zien van 1 Juni t/m 29 Novemeber 2020 in de Nieuwe Kerk Amsterdam. Klik hier voor meer informatie en om je timeslot te reserveren.