Aad de Haas, - Danseresje, olieverf op paneel en multiplex, Collectie SCHUNCK, GH94.66, Foto: Het Lab P.P. Huf vof, Amsterdam
OUD AGENDAITEM

Aad de Haas – Als een tor op een tafelblad

SCHUNCK - Kunstenaar Aad de Haas werkte vanaf de jaren veertig tot aan zijn vroegtijdige dood in 1972 aan een eigenzinnig en divers oeuvre, bestaande uit schilderijen, tekeningen en grafiek. Tijdens de tentoonstelling Aad de Haas – Als een tor op een tafelblad geeft SCHUNCK – in de nieuw te openen Aad de Haas-zaal – aan de hand van diverse collectiewerken een beeld van zijn werk. Al kijkend maakt de bezoeker kennis met de verschillende stijlen, technieken en thema’s van deze bijzondere kunstenaar.

Wie het vroege werk van Aad de Haas bekijkt, waant zich in een wonderlijke, sprookjesachtige wereld vol doezelig geschilderde figuren en voorwerpen. Hij kreeg wel eens de vraag of zijn werk op die manier niet te ver van de werkelijkheid af kwam te staan. “Ik ben net als een tor op een tafelblad, dat hij niet kent, maar waar hij toch niet vanaf valt omdat hij zo’n fijne voelsprietjes heeft. Heb maar geen zorg om mij. ’t Gaat niet anders. Je hebt ’t maar te doen.”, was het antwoord. Eigenzinnig als Aad was, zette hij uitsluitend op doek of papier wat hij zelf interessant vond, op een manier en in een techniek die volgens hem het beste paste bij wat hij wilde afbeelden. Dat geldt niet alleen voor de kunstwerken uit de vroege periode, maar ook voor het regelmatig van stijl veranderende werk dat daarop volgde tot aan zijn vroegtijdige dood in 1972.

In de nieuw te openen Aad de Haas-zaal neemt SCHUNCK de bezoeker tijdens deze tentoonstelling mee langs opeenvolgende stijlperiodes in het werk van Aad. Aan de hand van diverse collectiewerken komt het vroege werk aan bod, gevolgd door zijn expressionistische periode en zijn werk uit de jaren zestig om te eindigen bij kunstwerken uit zijn laatste periode, waarin alle voorgaande stijlen als het ware samen lijken te komen. Al kijkend maakt de bezoeker kennis met de verschillende technieken en thema’s in zijn werk, zoals macht en onmacht, religie en seksualiteit.

Klik hier voor meer informatie over Aad de Haas – Als een tor op een tafelblad, van 26 juni 2019 t/m 3 februari 2020 te zien in SCHUNCK.