Julio Le Parc, 'Lumière alternée' (1966), lichtinstallatie. Beeld: Atelier Julio le Parc
Jesús Rafael Soto, 'Pénétrable de Lyon' (1988). Beeld: Blaise Adilon
OUD AGENDAITEM

Actie & Reactie: 100 jaar Kinetische Kunst

De Kunsthal Rotterdam toont in het najaar van 2018 in de tentoonstelling Actie <-> Reactie de volle reikwijdte van kinetische (bewegende) kunst, met werken van de meest beroemde kinetische kunstenaars ter wereld. Dit indrukwekkende overzicht biedt het publiek een ervaring met kunst die appelleert aan verschillende zintuigen. Voel, kijk, ruik, hoor en onderga de ritmes, flikkering, trillingen, instabiliteit en krachtvelden tot aan de kosmos toe! De tentoonstelling is een reprise van de succesvolle tentoonstelling ‘Dynamo’ in Parijs (2013), en komt tot stand in nauwe samenwerking met Grand Palais in Parijs.

De Kunsthal Rotterdam is trots dat zij in 2018, in nauwe samenwerking met de Réunion des musées nationaux - Grand Palais, Parijs, ruim 100 jaar na het ontstaan van deze kunststroming, met ‘Actie <-> Reactie’ een prestigieuze overzichtstentoonstelling in Nederland kan laten zien over de kinetische kunst van toen in het licht van de performatieve kunsten van nu. 

Werken van circa tachtig van de beroemdste kunstenaars die aan de ontwikkeling van de kinetische kunst hebben bijgedragen, zijn in de tentoonstelling opgenomen. Van pioniers als Marcel Duchamp, Alexander Calder en Victor Vasarely tot gevleugelde namen als Julio Le Parc, Gerhard von Graevenitz, Christian Megert, Bridget Riley, Yayoi Kusama, Jan van Munster en Dan Flavin en jongere generaties onder wie Jeppe Hein, Žilvinas Kempinas, en Philippe Decrauzat. Ook is werk te zien van Heinz Mack, Otto Piene en Günther Uecker van de Duitse avant-gardistengroep Zero.

Wereldprimeur van een kunstwerk
In de tentoonstelling zelf zullen vele zinsbegoochelende kunstwerken te zien zijn. Zo heeft de Kunsthal een wereldprimeur met het monumentale ‘Mechanisches Ballett’ van Heinz Mack uit 1963, dat alleen als model bestaat, en in de Kunsthal voor het eerst wordt uitgevoerd met referenties aan Oskar Schlemmer, Fernand Léger en Moholy-Nagy. Daarnaast is er het werk ‘Blaues Segel’ uit 1964/65 van de Duitse kunstenaar Hans Haacke, en de zintuigelijke installatie ‘Penetrable’ van de Latijns-Amerikaanse kunstenaar Jesús Rafael Soto nodigt de kijker uit om één te worden met het kunstwerk.

De tentoonstelling “Actie <-> Reactie. 100 jaar Kinetische Kunst” is te zien van 22 september t/m 20 januari 2019. Klik hier voor meer informatie.