Untitled, from the series Family Work, 2018 © Hadar Pitchon/ courtesy of the artist
Untitled, from the series Boys of Hong Kong, 2018, © Alexandra Leese/ courtesy of the artist
Untitled, from the series Paradise, © Catherine Servel
OUD AGENDAITEM

Adorned - The Fashionable Show

FOAM – Wat is tegenwoordig nog mode of modieus en wie bepaalt dat? Hoe gebruiken we mode om te laten zien wie we zijn, wie we denken te zijn of juist wie we zouden willen zijn? De tentoonstelling Adorned - The Fashionable Show presenteert intrigerende en uitdagende mode-gerelateerde fotografieprojecten gemaakt door een nieuwe generatie beeldend kunstenaars. Ze werken allemaal met mode, maar de meesten zijn geen uitgesproken modefotografen.

Voor de modefotografen gaat mode en stijl in de eerste plaats om persoonlijke expressie waarbij identiteit, diversiteit en politiek en sociale inclusiviteit onlosmakelijk een grote rol spelen. Sommige kunstenaars uit de tentoonstelling zijn al ontdekt door gerenommeerde modemerken, anderen blijven werken vanuit hun eigen gemeenschap: uitgesproken, uitdagend, kritisch of provocerend, maar altijd zeer relevant in een tijd die wordt gekenmerkt door fundamentele machtsverschuivingen waarin toegang, diversiteit en identiteit centraal staan –een verschuiving die nergens zo zichtbaar en zo uitgesproken is als in de wijze waarop wij ons kleden en presenteren.

Wat we voorheen modefotografie noemden lijkt zich nu steeds breder te vertalen. Fotografen van nu maken gebruiken van mode-esthetiek, niet zozeer om zich te concentreren op het creëren van een glamorous ideaal van perfecte lichamen gesierd met de mooiste en meest kostbare kleding, maar op het vertellen van verhalen over sociale en politieke inclusiviteit, diversiteit, identiteit en een steeds veranderend panorama van levensstijlen. Dit is te zien aan de casting van modellen, de aangewezen fotografen en de geografische locaties die worden gekozen voor fotoshoots. Ze dagen de begrippen en normen uit van wat schoonheid, glamour, stijl en ideaal is en bevragen deze. Ze weigeren vaak enkel als modefotograaf te worden bestempeld en creëren zelf hybride identiteiten waarin opvattingen over documentaires, vertelstructuren en performing arts worden gepresenteerd in een modecontext. Dit alles gebeurt door categorieën te vervagen en te vermengen, waarbij de verbinding met de kunst steeds meer centraal staat.

Adorned – The Fashionable Show is te zien t/m 11 maart 2020 in het FOAM. Voor meer info, klik hier.