Foto Adrián Villar Rojas
Foto: Tijdens WO II werden Michelangelo’s David en andere beelden in de Galleria dell’Accademia in bakstenen torens ingemetseld ter bescherming. Beeld via Galleria dell’Accademia, Florence, en Deane Keller Papers, Yale University.
Amsterdam 21 november 2019 - 16 augustus 2020

Adrián Villar Rojas: poems for earthlings

Oude Kerk Amsterdam - Adrián Villar Rojas is in staat om droomachtige installaties te creëren waarin het haast lijkt alsof je een ruimtereis maakt. Door inzet van tekeningen, beeldhouwwerken, video en muziek, maakt hij steeds veranderende versies van het verleden, heden en de toekomst. Daarbij laat Villar Rojas zijn eigen tijdelijkheid zien en toont hij wat gedoemd is te verdwijnen.

De kunstenaar creëert meeslepende omgevingen die bezoekers in de rol van ontdekkingsreiziger plaatsen. Aan het begin van elk project dompelt hij zich onder in de sociale, culturele, geografische en institutionele omgeving waarin hij samen met een projectgroep te werk gaat. Zijn werken zijn daarmee nadrukkelijk site-specific.

Deze werkmethode definieert hem als een rondtrekkende kunstenaar. Door zijn reizen en onderzoek ontwikkelde hij een diepe betrokkenheid met diverse plekken wereldwijd. De installaties die hij ter plekke ontwikkelt zijn tijdelijk en vergankelijk. De schaarse sporen die hij als kunstenaar nalaat, staan in contrast met de ongeschreven regels die de kunstwereld in stand houden: het creëren van een kunstwerk, reproductie, verhandeling en transport.

De tentoonstelling Adrián Villar Rojas is te zien van 21 november 2019 t/m 26 april 2020 in de Oude Kerk Amsterdam. Voor meer informatie over de tentoonstelling, klik hier.