Alvin Ailey American Dance Theater Danser: Chalvar Monteiro Fotograaf: Andrew Eccles
OUD AGENDAITEM

Alvin Ailey American Dance Theater

Nieuwe Luxor Theater - Het Holland Dance Festival en het Luxor Theater Rotterdam presenteren van 19 september t/m 22 september 2019 het Amerikaanse topdansgezelschap Alvin Ailey American Dance Theater. Een reeks van vier optredens, exclusief voor Nederland én alleen in Rotterdam te zien. De voorstellingen zijn een ‘must-see’ voor alle liefhebbers van dans. 

Het Amerikaanse moderne-danserfgoed
Alvin Ailey American Dance Theater is een van de meest gerenommeerde dansgroepen van de Verenigde Staten, met een tableau van momenteel 32 dansers die bij elk optreden een verpletterende indruk achterlaat. Het gezelschap, dat dit seizoen zijn 60-jarig bestaan viert, heeft met zijn voorstellingen ruim 25 miljoen mensen bereikt, in 48 Amerikaanse staten, 71 landen en op 6 continenten. Het Amerikaanse congres riep de groep in 2008 officieel uit tot ‘American cultural ambassador to the world’ en prees de missie die het gezelschap al sinds haar oprichting voert: de uniciteit van de Afro-Amerikaanse cultuur behouden en vieren en tegelijkertijd een wezenlijke bijdrage leveren aan de verrijking van het Amerikaanse moderne-danserfgoed.

Nieuwe kijk op dans
Alvin Ailey American Dance Theater, opgericht door de legendarische Afro-Amerikaanse danser en activist Alvin Ailey, gaf zijn eerste, legendarische optreden in maart 1958 op 92nd Street Y in New York. De groep, bestaande uit jonge, zwarte Afro-Amerikaanse moderne dansers, veranderde de kijk op de Amerikaanse dans voorgoed.
In totaal maakte Ailey bijna 80 eigen choreografieën, maar hij had altijd het standpunt dat zijn gezelschap niet exclusief voor zijn eigen werk bedoeld was. De groep heeft daarom ook altijd werken van andere hedendaagse choreografen gedanst, die vaak speciaal voor het gezelschap werden – en worden – gecreëerd.

Bijzondere samenwerking
De voorstellingen van het Alvin Ailey American Dance Theater vloeien voort uit de meerjarige samenwerking die Holland Dance Festival en Luxor Theater Rotterdam zijn aangegaan.Dit om exclusieve dansvoorstellingen die normaal gesproken niet in Nederland te zien zijn naar Rotterdam te halen. Voortaan worden ieder jaar internationale topdansgezelschappen exclusief in Rotterdam gepresenteerd. Deze voorstellingen worden omzoomd door een rand-programma bestaande uit onder meer ontmoetingen, inleidingen, na-gesprekken en workshops.

De voorstellingen van Alvin Ailey American Dance Theater zijn te bezoeken van 19 tot 22 september 2019 in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam.

Klik hier voor meer informatie.