SPIDER on the Bridge - Groupe LAPS
Starry Night - Ivana Jelić & Pavle Petrović
OUD AGENDAITEM

Amsterdam Light Festival

Het thema van Amsterdam Light Festival is dit jaar ‘The Medium is the Message’, gebaseerd op de beroemde uitspraak van de Canadese wetenschapper Marshall McLuhan. De aandacht wordt gericht op de rol van licht in het overbrengen van een boodschap en de stad Amsterdam als medium voor het vertellen van bijzondere verhalen. Met het thema wil het festival bezoekers bewust maken van het probleem van lichtvervuiling. 

Eén van de kunstwerken die te zien zal zijn is Starry Night van Ivana Jelić en Pavle Petrović. Zij hebben zich laten inspireren door De Sterrennacht van Vincent van Gogh. In de tijd van Van Gogh was de sterrenhemel nog goed zichtbaar, tegenwoordig is dat veel minder en is het in Amsterdam nauwelijks nog te zien. Dit is het grote gevolg van de toenemende lichtvervuiling. De kunstenaars willen met Starry Night, bestaand uit 1.400 acrylbuisjes gevuld met ledlampjes, bewustzijn creëren over het belang van een goed lichtsysteem. 

Sinds 2012 heeft Amsterdam Light Festival zich ontwikkeld tot één van de grootste lichtkunstfestivals van Europa. Jaarlijks werken kunstenaars van over de hele wereld aan een nieuwe tentoonstelling die speciaal voor Amsterdam wordt gemaakt. Het festival wil bezoekers en kunstenaars vanuit de hele wereld in de donkere winterperiode samenbrengen. De hoogwaardige en innovatieve lichtkunst in de openbare ruimte, betrekt, inspireert en verlicht bezoekers, kunstenaars en partners.  

Bezoek het festival per boot, fietsend of wandelend. Dit jaar vind het festival van 29 november 2018 tot en met 20 januari 2019 plaats. Klik hier voor meer informatie en deelnemende partners.