Nacht Tekening - By: Krijn de Koning - Amsterdam Light Festival 2019 - Photo Copyright: Janus van den
Atlantis - by: Utskottet - Amsterdam Light Festival 2019 - Photo Copyright: Janus van den Eijnden
Remind Euljiro Freedom - by: EON SLD - Amsterdam Light Festival 2019 - Photo Copyright: Janus van den Eijnden
OUD AGENDAITEM

Amsterdam Light Festival #8

Amsterdam Light Festival – Dit jaar is rekent alweer de achtste editie van het Amsterdam Light Festival. Een nieuwe route met lichtkunstwerken, bijzondere verhalen uit de stad en samenwerkingen met prominente Amsterdamse culturele instellingen, verrijkt deze winter voor het eerst het oostelijk deel van het centrum. Met het thema DISRUPT! laat het indrukwekkende lichtfestival ons nadenken over de vraag wat de plotselinge ontregeling van de natuur en het straatbeeld allemaal teweeg zal brengen… 

Een 'disruptie' komt vaak ongelegen en heeft te maken met conflicten, chaos en in sommige gevallen ook gevaar. Ontregeling kan ook een positieve aanzet geven tot verandering. Het bevraagt vastgeroeste aannames, roept nieuwe discussies op en maakt onbekende mogelijkheden zichtbaar. De deelnemende kunstenaars hebben het thema DISRUPT! op allerlei manieren geïnterpreteerd. Sommige installaties vormen interventies in het straatbeeld, terwijl andere kunstenaars de bestaande architectuur in de stad transformeren en bezoekers er met een andere blik naar laten kijken. Geheel in lijn met het thema DISRUPT! kiest het festival voor het eerst voor een compleet nieuwe route: Oosterdok, Oudeschans, Amstel, Nieuwe Keizersgracht, Plantage Muidergracht, Entrepotdok.

Kunstenaars van over de hele wereld gebruiken dit jaar licht om je aandacht te trekken, je wakker te schudden of je misschien wel een op andere gedachten te zetten. Sommigen transformeren met hun kunstwerk de bestaande architectuur in de stad, terwijl anderen juist het effect laten zien dat wij als mens hebben op de natuur en het klimaat. In vijf stadsverhalen laat het Light Festival je ook de ontregelende gebeurtenissen in de stad zien: van kraakacties, grootschalige herontwikkeling van de stad, oorlog en rellen. 

Amsterdam Light Festival is te zien t/m 19 januari 2020. Klik hier voor meer informatie.