Montserrat, July 1981 © Andy Summers.
OUD AGENDAITEM

Andy Summers - A Certain Strangeness

Bonnefantenmuseum - Behalve bekend te zijn van The Police als gitaarvirtuoos en pop-icoon, is Andy Summers ook een begenadigd fotograaf, die internationaal verschillende tentoonstellingen en publicaties op zijn naam heeft staan. Het Bonnefantenmuseum toont vanaf 7 juni een omvangrijke selectie fotografisch werk van Andy Summers uit de periode 1979 - 2018 in de tentoonstelling A Certain Strangeness. De tentoonstelling bestaat uit een algemeen gedeelte van 184 werken en een aparte serie van 250 foto’s die ontstaan zijn tijdens de concerttours van The Police. 

Sinds 1979, het jaar waarin The Police een legendarisch optreden verzorgde op Pinkpop, is Summers ook een fanatieke fotograaf. Hij publiceerde vier boeken: Throb (1983), Light Strings (2004), I’ll be Watching You (2007) en Desirer Walks the Street (2009). In 2012 maakte hij de film Can’t stand losing you, gebaseerd op zijn gelijknamige autobiografie, waarin zijn fotografiepraktijk een belangrijke rode draad vormt. De foto’s, die hij maakte tussen 1979 en 2018, tonen een voorkeur voor nachtopnames en bestrijken een breed geografisch gebied, van de Altiplano van Bolivia tot de straatjes van de Golden Gai in Tokio. Ze geven blijk van een gevoel van intimiteit, surrealisme en situaties die kunnen worden omschreven als in medias res, midden in de handeling.

Summers stelt dat zijn fotografie mogelijk is beïnvloed door zijn fascinatie voor muziek en dat fotografie een visuele tegenhanger vormt van de muziek die constant door zijn hoofd speelt. Zoals zijn muzikale voorkeur kan worden omschreven als een hang naar het melancholische, de convulsieve melodische lijn, het duistere akkoord en de zwervende noot, wordt hij in zijn visuele praktijk ook aangetrokken tot een broeierige minor key-fotografie.

Onderdeel van de tentoonstelling is ook een serie foto’s die Summers maakte tijdens de tournees met The Police. Deze serie getiteld Let’s Get Weird is van 8 t/m 10 juni 2019 te zien in het Bonnefanten Pinkpop-up museum op Pinkpop. Daarmee keert exact 40 jaar na het enige Pinkpop-optreden van de band, The Police terug naar het festival.

Klik hier voor meer informatie over Andy Summers - A Certain Strangeness, van 7 juni t/m 27 oktober 2019 te zien in het Bonnefantenmuseum.