Credit: Andy Warhol, Queen Beatrix of the Netherlands, 1985, zeefdruk, particuliere collectie
OUD AGENDAITEM

Andy Warhol - Een obsessie voor oplagen

Escher in Het Paleis – Andy Warhol - Een obsessie voor oplagen deelt een bijzondere selectie van tien portretten van Andy Warhol. Deze iconische Amerikaanse Popartkunstenaar deelde zijn voorliefde voor grafiek met M.C. Escher. De zeefdruktechniek waar Warhol vaak voor koos, gaf hem de mogelijkheid om werk in oplage te maken zodat zijn kunst voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar was. Ook Escher koos om deze reden voor de prentkunst: toegankelijkheid is voor beide kunstenaars van groot belang. Daarnaast wordt het werk van beide kunstenaars gekenmerkt door principes als reflectie en herhaling.

In de grote ontvangsthal word je welkom geheten door Warhols serie van vier koninginnen: Koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk, Koningin Margrethe II van Denemarken, Koningin Ntombi Twala van Swaziland (nu: Koninkrijk Eswatini) en Koningin Beatrix van Nederland. Deze felgekleurde portretten vormen de serie Reigning Queens (1985). De afgebeelde koninginnen waren op dat moment namelijk de enige heersende vorstinnen op aarde.

Warhol creëerde verschillende versies van zijn portretten door te variëren met achtergronden, grafische vormen en kleurvlakken. De Reigning Queens krijgen in zijn handen een combinatie van allure en glamour. Warhol gebruikte bestaande foto’s om deze series zeefdrukken te maken. Zo vormt de foto die in 1977 werd genomen ter gelegenheid van haar zilveren jubileum de basis voor het portret van koningin Elizabeth. De officiële staatsiefoto die Max Koot na de inhuldiging in 1980 maakte, is de bron van het portret van koningin Beatrix. 

Het portret van Beatrix krijgt met de komst naar Paleis Lange Voorhout ook een bijzondere extra lading. De voormalige koningin kent dit paleis namelijk goed: het is een lange tijd haar werkpaleis geweest, waardoor ze hier veel tijd heeft doorgebracht

Andy Warhol - Een obsessie voor oplagen is t/m 6 maart 2022 te zien in Escher in Het Paleis in Den Haag. 

Klik hier voor meer informatie! 

Nog ruimte in je agenda?

Dit vind je misschien ook interessant

15 juli 2022 - 04 september 2022 Den Haag

Framing the war

Bekijk onze volledige agenda