Anita Dekker
Anita Dekker
Anita Dekker
OUD AGENDAITEM

Anita Dekker – Beeldschoon

Museum Het Warenhuis - Anita Dekker (1949, Den Haag) maakt figuratieve en abstracte beelden. Ze laat zich inspireren door de fysieke wereld waarin ze vooral dieren en mensen in uiteenlopende poses aan het woord laat. Haar beelden zijn krachtig, humoristisch, en haar handschrift heeft een duidelijke impressionistische inslag. De tentoonstelling ‘Beeldschoon’ weerspiegelt de veelzijdigheid van deze bijzondere kunstenares.

Anita Dekker werkt in steen, mortel en brons en altijd zonder voorstudie. Bij deze methode (ook wel taille direct genoemd) wordt direct in de steen gewerkt zonder ontwerp vooraf. Daarmee wil ze constant blijven verrassen met haar werk, waardoor deze altijd zijn voorzien van grote creativiteit, spontaniteit en vormkennis. "Het maken van een beeld begint met kijken en voelen. Pas daarna begin ik met hakken. Geleidelijk komt het beeld dan vanuit de steen tevoorschijn,” zegt Dekker over haar eigenzinnige werkwijze.

Anita heeft jarenlang samengewerkt met Peter de Jong, voormalig stadsbeeldhouwer van Middelburg. Werken van haar zijn in bezit van particulieren in binnen- en buitenland. Ook heeft ze opdrachten voor de overheid uitgevoerd. In Middelburg staan o.a. de Adelaar op het gebouw de Kloveniersdoelen, het portret van Eleanor Roosevelt bij de University College Roosevelt en in Koudekerke de Heraldische leeuwen voor de kerk. 

De tentoonstelling Beeldschoon is te zien t/m 29 februari 2020 in Museum Het Warenhuis in Axel. Voor meer informatie, klik hier.