Leiden 15 juni 2018 - 28 augustus 2021

Australische kunst – de collectie van het Australian Art Museum

Museum Volkenkunde - Een selectie uit de complete verzameling van het Aboriginal Art Museum is te zien in het Museum Volkenkunde in Leiden. Deze complete collectie, die is overgedragen aan de Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen, omvat zo’n 800 hedendaagse werken plus de bibliotheek; uniek in Europa.

In de expositie zijn hedendaagse Aboriginal kunstuitingen te zien met onder andere de karakteristieke stippel- en streepjesmotieven en het palet van warme aarde- en okerkleurige tinten. Daarnaast zijn er enkele sculpturen en manden opgesteld.

In de Aboriginal cultuur is 'de Droom' een belangrijk begrip; het is de blauwdruk voor het leven. Alles wat je moet weten over het verleden om vandaag te kunnen leven en een succesvolle toekomst tegemoet te gaan, zit vervat in de Droom. Hierdoor zijn verschillende Aboriginal-gemeenschappen niet alleen met elkaar, maar ook met de hemel en aarde, flora en fauna en het landschap verbonden. De Droom loopt dan ook als een rode draad door de verschillende kunstuitingen. Veel schilderingen zijn een soort landkaarten en het perspectief is dan ook vaak van bovenaf, zogenaamd vogelvluchtperspectief. Andere belangrijke thema´s uit de Aboriginalkunst zijn (koloniale) geschiedenis en de actualiteit.

De Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen heeft de intentie de samenwerking, indertijd gestart door het Aboriginal Art Museum, met de Australian National Gallery voort te zetten. Een onderdeel daarvan is de afspraak dat elke twee jaar een Aboriginal curator stage loopt.

Klik hier voor meer info!