OUD AGENDAITEM

Azteken

Museum Volkenkunde - Manshoge krijgers gehouwen in steen, mythische mens-dierfiguren, verfijnde gouden sieraden, en een levensgrote 3D-print van de zonnesteen. Museum Volkenkunde heeft met Azteken de eerste expositie ooit op Nederlandse bodem over de Azteken.

Het is 500 jaar geleden dat Spaanse kolonisten het Azteekse Rijk ten val brachten. Hiermee werden we feitelijk landgenoten; Nederland en de Azteken dienen vanaf dan dezelfde Spaanse koning. Azteken is een expositie vol topstukken die Mexico niet eerder verlieten, en ontzenuwt de mythes rond dit verloren gewaande rijk. 

Aan de hand van die topstukken vertelt de expositie hoe het dagelijks leven van de Azteken eruit zag. En wat voor verfijnde cultuur zij eigenlijk bezaten. Zoveel anders wilden de Spanjaarden doen geloven! Zij maakten van de Azteken graag een bloeddorstig volk, om zo hun eigen wreedheden te rechtvaardigen. Van de Azteekse cultuur is dan ook veel vernietigd tijdens de Spaanse overheersing. Opgravingen in Mexico Stad leggen nog dagelijks nieuwe informatie bloot. De nieuwste archeologische inzichten en verhalen van nazaten van de Azteken maken het mogelijk mythes te ontrafelen en het leven van de oude Azteken te verbeelden. 

Klik hier voor meer info!