Sander Veenhof, Augmented Reality wearables
OUD AGENDAITEM

Be Your Own Robot

Tetem - In de interactieve tentoonstelling Be Your Own Robot geeft de multidisciplinaire kunstenaar Sander Veenhof de bezoekers een hands-on inkijk in de toekomst van Augmented Reality (AR) en apps. Gaat de mens over 10 jaar als robot door het leven, of is er nog een mogelijkheid om jezelf te zijn? In Be Your Own Robot, te zien van vanaf 11 april t/m 30 juni 2019, wordt de bezoeker telkens geconfronteerd met dergelijke existentiële vragen.

In de tentoonstelling krijg je als bezoeker een actieve rol en zeggenschap over je semi-digitale zelf. Zo kun je met een hololens je virtuele outfit vorm geven, met een participatieve app je eigen algoritmes opstellen en met een fictieve app store jezelf upgraden. Be Your Own Robot geeft de bezoeker zo het idee vooruit te zijn gesprongen in de tijd.

De AR-installaties en apps in de expositie laten ons nadenken over vragen als: Wanneer bepaalt software wat je doet? En hoe ziet zelfexpressie er dan uit? Laat je ‘de cloud’ beslissen wat je doet? Of ontwerp je je eigen algoritme waarmee je wordt aangestuurd?

Sander Veenhof laat de bezoeker op deze manier nadenken over de rol die de mens speelt in de technologische ontwikkelingen en hun alledaagse invloed. Hoe zorgen we ervoor dat de maatschappelijk relevante ontwikkelingen op het gebied van techniek zich voltrekken op een manier die wij wenselijk vinden. En tegelijkertijd wordt de vraag gesteld naar wat wenselijk is: gaan we in de toekomst de huidige ethische en morele dilemma’s voorbij?

Klik hier voor meer informatie over Be Your Own Robot, vanaf 11 april t/m 30 juni 2019 te zien in Tetem.