Roken. Dood- & doodzonde, abri 1997, uitgave Stivoro
OUD AGENDAITEM

Beeldkraken: Je weet niet wat je ziet

Kunsthal Rotterdam – De kunsthal in Rotterdam presenteert in samenwerking met beeldcollectie Atlas Van Stolk en Onwijs het educatieve tentoonstellingsLAB Beeldkraken. Je weet niet wat je ziet. Een selectie van originele prenten, tekeningen, foto’s, cartoons en affiches toont de invloed van beelden op ons dagelijkse leven en biedt een overzicht van de ontwikkeling van beeld van vroeger tot nu.

Met Beeldkraken wil de Kunsthal Rotterdam jongeren uitdagen om op een interactieve manier beelden kritisch te bekijken, te analyseren, te beoordelen en bronnen tegen het licht te houden. ‘Fake news’ is immers aan de orde van de dag: het maken, bewerken en verspreiden van beeld was nog nooit zo makkelijk. Daarnaast zijn binnen enkele generaties de ideeën en opvattingen over beeld radicaal veranderd en zijn ook de beelddragers zelf door de opkomst van digitale fotografie en de huidige populariteit van amateurfotografie, photoshop en social media flink aan verandering onderhevig.

Het tentoonstellingsLAB is speciaal ontwikkeld voor het onderwijs en geschikt voor leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs. Naast de originele beelden bevat het LAB drie interactieve touchtafels met digitale beelden die leerlingen prikkelen met vragen en korte serious games. De centrale vraag is: ‘wat zie ik?’. Het draait hierbij om het ontwikkelen van kritische vaardigheden en het beter naar beeld leren kijken. Nadat leerlingen beelden ‘gekraakt’ hebben, is er ruimte in het LAB om met elkaar inzichten te delen en te bespreken.

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling Beeldkraken: je weet niet wat je ziet, van 2 februari tot 19 mei te zien in de Kunsthal Rotterdam.