Bertien van Manen, Eva, Sasha and Alosha. Shachunia, 1993
Bertien van Manen, Tao in her Dormitory -
Fudan University, Shanghai, 1998
Boris Mikhailov, Charkov, 1998
OUD AGENDAITEM

Beyond the Image: Bertien van Manen & Friends

Stedelijk Museum Amsterdam - Het Stedelijk Museum brengt komend voorjaar een ongewoon eerbetoon aan de Nederlandse fotografe Bertien van Manen, een grootheid op het gebied van documentairefotografie. In de tentoonstelling wordt iedere serie van Van Manen, in nauwe samenspraak met de fotografe zelf, gecombineerd met het werk van een andere fotograaf, veertien in totaal, waaronder Nan Goldin, Boris Mikhailov en Rineke Dijkstra.

Bertien van Manen begon haar carrière in de modefotografie, maar werd door het fotoboek The Americans van Robert Frank geïnspireerd om de vrijheid te nemen eigen projecten te ontwikkelen vanuit een losse, informele benadering. Ze reisde lang en veelvuldig naar de Appalachen in de VS, de voormalige Sovjet-Unie en China. In de collectie van het Stedelijk Museum bevinden zich ruim tachtig foto’s uit verschillende projecten.

De opbouw van de tentoonstelling is niet chronologisch maar visueel en thematisch. In totaal worden 11 series van Bertien van Manen getoond. Voor de combinatie met de andere fotografen geldt dat zij, net als Van Manen, langere tijd en vaak herhaaldelijk naar hun onderwerp terugkeren en dat het veelal onderwerpen zijn uit hun directe omgeving.

Beyond the Image: Bertien van Manen & Friends is te zien vanaf 29 februari t/m 9 augustus 2020.