Binnenkijken met Thijs Wolzak
Binnenkijken met Thijs Wolzak
OUD AGENDAITEM

Binnenkijken met Thijs Wolzak

Design Museum Den Bosch - Tussen september 2011 en januari 2018 fotografeerde Thijs Wolzak 248 keer Nederlanders in hun interieur. De fotoserie werd wekelijks getoond in de populaire rubriek Binnenkijken in NRC Handelsblad. Niet eerder werd in Nederland zo’n compleet en consequent uitgewerkt beeld gegeven van de veelkleurigheid van de wonende mens. De tentoonstelling maakt onderdeel uit van het project Human Interior van Thijs Wolzak. Bij de foto’s zijn interviews met de bewoners te horen, en geeft filosoof Coen Simon zijn visie op het interieur. 

Uit de serie die Wolzak maakte voor NRC Handelsblad is een selectie gemaakt van 23 beelden die in de tentoonstelling te zien zijn. Deze beelden worden in groot formaat lichtkasten gepresenteerd, los in de ruimte. De tentoonstelling is ontworpen door het internationaal gelauwerde bureau Kossmann.dejong en versterkt twee belangrijke kwaliteiten van de beelden. De foto’s bevatten ten eerste vele details die allemaal hun eigen verhaal vertellen. Door elk beeld op een groot formaat te tonen, wordt elke woonruimte een schatkamer van ontdekkingen. Ten tweede heeft de kijker door de ruimtelijke werking van de foto’s het gevoel in de deuropening van een ruimte te staan en er zo binnen kan lopen. Dit gevoel wordt versterkt door de bewoners zelf die via audiohandsets, aan het woord komen. Het gaat hier immers niet alleen om het visuele aspect: de beelden vertellen individuele verhalen.

Design Museum Den Bosch toont in zijn tentoonstellingen de maatschappelijke betekenis van design. “En waar is deze groter dan in onze meest intieme leefomgeving; de eigen woning?” aldus Timo de Rijk, directeur van het museum. “Via de tentoonstelling en diverse activiteiten willen we bezoekers stimuleren om niet alleen na te denken over andermans interieur, maar ook over de keuzes en motieven in de eigen habitat. Waar vroeger een interieur met zijn meubels een leven lang mee ging, beschouwen mensen nu het huis als een omgeving in verandering, en is het interieur net als kleding een verlengstuk van de eigen persoonlijkheid." Naast alle individualiteit laat Wolzaks fotoreeks ook een collectieve mentaliteit zien. Zo refereert de reeks onder meer aan de typisch Nederlandse gewoonte de gordijnen ’s avonds open te houden. Wij hebben immers niets te verbergen!

Binnenkijken met Thijs Wolzak is van 13 oktober 2018 t/m 17 februari 2019 te zien in Design Museum Den Bosch. Kijk hier voor meer informatie.