Foto: Joana Choumali
OUD AGENDAITEM

BITTER Chocolate: Kinderarbeiders en hun verhalen

Onze geliefde chocola, waar komt dat eigenlijk vandaan en wie zorgt ervoor dat het in onze handen komt? In Ghana en Ivoorkust werken meer dan 2 miljoen kinderarbeiders op cacaoplantages. Tienduizenden kinderen zijn slachtoffer van gedwongen arbeid en mensenhandel voor de productie van cacao.

In de tentoonstelling ‘BITTER Chocolate Stories’ zijn de verhalen van vijftien kinderen te zien. Ze vertellen over wie ze zijn en waarom ze op cacaoplantages werken. Daarnaast zie je wie hun ouders zijn, kom je meer te weten over de cacaoboeren en de mensen die zich inzetten om kinderarbeid te stoppen. 

In een geïmproviseerde fotostudio zijn er portretten van de kinderen gemaakt door de getalenteerde Afrikaanse fotografe Joana Choumali. Journalist Marijn Heemskerk interviewde de kinderen en schreef een aantal achtergrondverhalen. Samen met infographics krijg je inzicht in de geschiedenis van de cacaoproductie, sociaal-economische positie van boeren in West-Afrika en de genomen initiatieven om kinderarbeid tegen te gaan.

Vanaf 20 september is de tentoonstelling ‘BITTER Chocolate Stories’ te zien in het Tropenmuseum in Amsterdam. Leuke extra: in het openingsweekend (22 en 23 sep) krijg je gratis toegang op vertoon van een Tony’s Chocolonely reep. Klik hier voor meer informatie.