Moonlight
Black Panther
Wan Pipel
Amsterdam 06 maart 2020 - 15 april 2020

Black Light

Eye Filmmuseum - Black Light zet de schijnwerpers op de verbeelding van zwarte identiteit in film, van 1920 tot nu. Eye Filmmuseum nodigde twaalf gastcuratoren uit om voorstellingen te maken rondom films die zijn geselecteerd om hun zeggingskracht en unieke visuele stijl. Black Light viert de verscheidenheid en kracht van de zwarte film. Met theater, dans, interviews en rondetafelgesprekken onderzoeken de gastcuratoren de ontwikkeling van zwarte personages op het witte doek, de rolmodellen en de stereotypen.

Van Within Our Gates (1920) en Almacita di Desolato (1986) tot Moonlight (2016) en Tom Adelaar (2018): er is eniet één zwarte cinema. Het filmmuseum toont een selectie van het gelijknamige programma dat curator Greg de Cuir Jr. presenteerde op het filmfestival van Locarno. Te zien waren cultfilms, baanbrekende meesterwerken, iconische blaxploitation-films uit de jaren zeventig en films van de belangrijkste regisseurs uit de Black Cinema. In Amsterdam wordt het programma van De Cuir aangevuld met klassiekers uit de Afrikaanse cinema en films uit Nederland, Suriname en de Antillen. 

In de virtual-reality-ervaring van Oscarwinnaar Roger Ross Williams ben je te gast in Ben’s Chili Bowl, een restaurant in Washington uit The Green Book. Deze reisgids was in de jaren vijftig een overlevingsgids voor zwarte reizigers in de VS, toen racistische Jim Crow-wetten de witte en zwarte bevolking gescheiden hielden. The Green Book vertelde waar je als Afro-Amerikaan veilige, gastvrije benzinestations, hotels, restaurants en ziekenhuizen kon vinden. Het is ontroerend om het vertrouwen te krijgen van de Afro-Amerikaanse klantenkring in Ben’s Chili Bowl en van hen te horen wat het betekent om zwart te zijn in Amerika.

Het filmprogramma Black Light is vanaf 6 maart t/m 15 april te zien in het Eye Filmmuseum. Klik hier voor meer info.