Baron en barones bij de Pyramide van Cheops, Egypte, 1909, Kasteel de Haar
OUD AGENDAITEM

Bon Voyage! Groeten uit The Golden Age of Travel

Kasteel de Haar - Vanaf 3 april nemen Baron Etienne van Zuylen en Barones Hélène de Rothschild je mee naar een glorieus tijdperk waarin reizen een absolute luxe was. Een tijdperk waarin auto’s, spoorwegen en grote ‘streamers’ als de Titanic hun intrede deden, maakte het reizen voor the happy few zoveel makkelijker en sneller. Voor wie even de adellijke levensstijl wil proeven of een intieme inkijk in het reisverleden van de baron en barones wil, kan de tentoonstelling Bon Voyage! Groeten uit The Golden Age of Travel tot en met september zien in Kasteel de Haar.

Etienne en Hélène gingen niet op vakantie. De baron en barones reisden. Ze verbleven op hun eigen buitenverblijven in Nice of Haarzuilens, ontspanden zich in mondaine badplaatsen en kuuroorden en meerdere malen per jaar nam het echtpaar de trein of auto naar aantrekkelijke steden in Europa. Waar ze ook heen gingen, op iedere reis waren ze voorzien van alle luxe en comfort die ze thuis ook kenden. Traveling light was het echtpaar volslagen onbekend. De tentoonstelling laat zien hoe Etienne en Hélène hun bestemmingen kozen, waar ze logeerden in de opkomende Grand Hotels, welke vreemdsoortige souvenirs ze naar huis verscheepten en bij welke Maharadja ze neerstreken voor een privébezoek.

Dat comfort zeer belangrijk was, is te zien aan de ‘necessaires de voyage’ die altijd meegingen. Deze reisnecessaires zijn kostbare en verfijnde ‘reiskistjes’, gevuld met uiteenlopende gebruiksvoorwerpen; van knopenhaak tot kurkentrekker, van kledingborstel tot sigarettenpijpje. In deze expositie is een zevental 19e en 20ste-eeuwse reisnecessaires te zien, in bruikleen van het Rijksmuseum, uit de collectie van het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap. Een van de bijzondere ‘reiskistjes’ die te zien is, is die van onze eigen Koningin Emma (1858-1934), die tevens te gast is geweest op De Haar. Ook wordt er uit privébezit een prachtig necessaire van Louis Vuitton getoond, die als maker van reisbenodigdheden een onmiskenbare schakel is naar The Golden Age of Travel.

Foto’s met Keizer Wilhelm, overgekomen buffels en papegaaien uit Ceylon, een 18e-eeuwse uiterst zeldzame Japanse draagkoets. Alles werd vastgelegd door de familie. Dankzij de vele foto’s krijg je een inkijk in het reizende leven van de familie, maar zie je ook de thuiskomst in beeld. Tijdens de tentoonstelling kun je ansichtkaarten en brieven zien waarin de familie elkaar ‘de groeten doet’. Met anekdotes, gekke verhalen, huishoudelijke mededelingen en vooral al hun bijzondere reiservaringen.

Bon Voyage! Groeten uit The Golden Age of Travel is van 3 april t/m 29 september 2019 te zien In Kasteel de Haar.

Klik hier voor meer informatie.