Constant Gabriël, ca. 1870, en plein air, olieverf op paneel, Teylers Museum, Haarlem.
OUD AGENDAITEM

Buiten Schilderen

Museum Gouda- Museum Gouda toont met hun tentoonstelling Buiten Schilderen een overzicht van het werk van de negentiende-eeuwse landschapschilders uit de Franse kunstenaarskolonie Barbizon en haar Nederlandse tegenhanger in Oosterbeek. De tentoonstelling, van februari 2019 t/m februari 2020 te zien, bevat prachtige landschappen van onder andere Rousseau, Daubigny, Corot, Maris, Mauve en Gabriël.

Voor het eerst in de geschiedenis trokken de negentiende-eeuwse kunstenaars erop uit en schilderden zij het landschap in de buitenlucht. Werden tot dat moment dergelijke schilderijen nog in het atelier gemaakt, het live vastleggen van de steeds veranderende natuur zorgde voor een belangrijk kantelpunt in de kunstgeschiedenis, mogelijk gemaakt door de uitwinding van de verftube.

Museum Gouda zelf beschikt over een prachtige verzameling van deze negentiende-eeuwse schilderijen, van zowel Franse als Nederlandse kunstenaars. Naast een groot aantal schilderijen uit deze collectie zijn unieke kunstwerken van Museum Arnhem, het Groninger Museum, Teylers Museum en het Koninklijk Huis te bewonderen.

Buiten Schilderen toont onder andere werk van de School van Barbizon en de Nederlandse school van Oosterbeek. Verdreven door de drukte van Parijs en aangetrokken door de ongerepte bossen van Fontainebleau vestigden enkele kunstenaars zich rond 1840 in het plattelandsdorpje Barbizon, even ten zuiden van de Franse hoofdstad. In navolging van de Franse schilders trokken ook Nederlandse kunstenaars de natuur in, in en rond het Gelderse dorp Oosterbeek. Oosterbeek werd het ‘Nederlandse Barbizon’, met bekende namen als Johannes Bilders, Anton Mauve, Constant Gabriël en de gebroeders Maris.

Klik hier voor meer informatie over Buiten Schilderen, nog t/m 2 februari 2020 te zien in Museum Gouda.