Amsterdam 14 februari 2020 - 13 september 2020

Caravaggio-Bernini. Barok in Rome


Rijksmuseum Amsterdam - Een tentoonstelling over het ontstaan van de Europese barok in Rome met in de hoofdrol schilder Caravaggio (1571 -1610) en beeldhouwer Bernini (1598-1680). Het Rijksmuseum is huis van een nieuwe generatie ambitieuze kunstenaars aangevoerd door de briljante schilder Caravaggio en de geniale beeldhouwer Bernini. Samen schudden ze in de eerste decennia van de 17de eeuw de ingedutte eeuwige stad Rome wakker.
 

Zij introduceerden een nieuwe kunsttaal, waarbij niet langer elegantie de norm was, maar het oproepen van emoties: de barok. Theatrale kunst met drama, dynamiek en bravura. Een kunst waarbij schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur innig samenwerkten. Een revolutie in de westerse kunst, die in Rome begon en in heel Europa zijn sporen naliet. De Romeinse barok bracht namelijk een artistieke revolutie die in heel rooms-katholiek Europa werd gevoeld. Gangmakers waren de schilder Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610) en de beeldhouwer Gian Lorenzo Bernini (1598-1680).

Meer dan zeventig meesterwerken van Caravaggio, Bernini en hun tijdgenoten zijn te zien op de tentoonstelling Caravaggio-Bernini. Barok in Rome. De schilderijen en beeldhouwwerken zijn afkomstig uit internationale musea en uit particuliere collecties.

Caravaggio-Bernini. Barok in Rome is te zien van 14 februari 2020 t/m 7 juni 2020 in het Rijksmuseum. Klik hier voor meer info.