Foto: Rijksmuseum
Foto: Rijksmuseum
OUD AGENDAITEM

Chintz: kleurrijke patroontjes op katoen

Chintz (ook wel bekend als sits) is een handbeschilderde stof. De stof zorgde in de 17de eeuw voor een revolutie in de wereldmode. De katoenen stof is afkomstig uit India en bevat kleurrijke botanische motieven. Naast kleding werd de stof ook gebruikt om kamers mee te bekleden.

In het Rijksmuseum worden er dertig objecten getoond die de beïnvloeding van Chintz op mode laat zien. Daarnaast wordt ook de ontwikkeling van Chintz getoond. In de tentoonstelling variëren de objecten van mutsen, muurdecoratie, overmouwen, kamerjassen tot babykleding, rokken, spreien en jurken. Ook worden er kledingstukken getoond die geïnspireerd zijn door Chintz en zijn er houtblokken waarmee het motief op de stof werd bedrukt. 

Het hoogtepunt van de tentoonstelling is de 18de-eeuwse sprei met het wapen van Amsterdam. Ook laten grote modehuizen zoals Mulberry en Gucci zich inspireren door de kleurrijke motieven in hun najaarscollectie in 2018. 

De tentoonstelling Chintz: Global Textile is te zien van 3 september 2018 tot 21 juli 2019. Klik hier voor meer informatie.